Emek

İşçi düşmanı Gemlik Gübre’ye karşı mücadele sürüyor!

Bursa/Gemlik: Temmuz 2015’te Gemlik Gübre’de yaşanan patlamada yaşamını yitiren işçi Uğur Çavdar‘ın ikinci duruşması 3 Mayıs günü Bursa 1. Ağır Ceza Mahkemesi’nde görüldü. Duruşma öncesinde “Adalet Arayan İşçi Aileleri” imzasıyla bir araya gelen Çavdar’ın ailesi ve aralarında DDSB’lilerin de bulunduğu emek güçleri bir basın açıklaması gerçekleştirdi.

Burada Çavdar’ın mesai arkadaşı Soner Öncü tarafından yapılan açıklamada Çavdar’ın ölümüne neden olan güvencesiz çalışma koşulları aktarıldı. Öncü’nün yüksekte çalışma eğitimi almadıkları ve herhangi bir sağlık kontrolüne tabi tutulmadıkları halde patlamada zarar gören kulenin tamiratında çalışmaya zorlandıklarını ifade ederek iş bırakma eylemi gerçekleştirdikleri için Ekim 1015’te işten çıkarılan 5 Gemlik Gübre Fabrikası işçisinden biri olduğunu da belirtti.

 “İşçi düşmanı Gemlik Gübre’ye adalet tecelli edene kadar…”

Bizler Adalet Arayan İşçi Aileleri olarak başka canların yanmamasını, başka annelerin ve babaların ağlamamasını istiyoruz. Adalet beklentimizi her duruşma öncesinde ve adalet tecelli edinceye kadar haykıracağız” denilen açıklamada Gemlik Gübre’de ihlallerin devam ettiği de vurgulandı.

Gemlik Gübre aralarında Soner Öncü’nün de bulunduğu 5 işçiyi tehlikeli ve güvencesiz bir işi yapmama hakkına sahip olmalarına rağmen bunu kullandıkları için işten atmıştı. Ayrıca geçtiğimiz Mart ayında yine burada Yavuz Cömert isimli işçi buhar boru hattındaki kızgın buharın vücuduna gelmesiyle yaralandı. 7 Nisan’da hortum patlaması sonucu ortaya çıkan amonyak buharından 2 işçi zehirlendi, 100 işçi de etkilendi.

Basının bunu Gemlik Gübre’nin ismini vermeden “Gemlik’teki bir gübre fabrikasında” şeklinde verdiğinin belirtildiği açıklamada Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı ile Petrol-İş Sendikası göreve çağırıldı.

 3. duruşma 18 Temmuz’da

Açıklamanın ardından duruşmaya geçilirken duruşmada savunmasını yapan sanık Murat Meriç ifadesinde patlamada ağır yaralı olarak kurtarılan Mustafa Karakol’un kimya eğitimi aldığına dair belgesi olmadığı, eğitimsiz olduğu ve buna rağmen fabrika idaresi tarafından bölgede çalıştırıldığını ifade etti.

3. duruşma 18 Temmuz 2016 tarihine ertelendi.

Patlamanın olduğu Can Pril kulesinin temizlenmesi için yaptıkları tehlikeli görevlendirmeye, güvenli çalışma ortamı olmadığı için çalışmayı reddeden 5 işçinin işe iade davası ise 11 Mayıs’ta görülecek.

Daha fazla göster

İlgili Makaleler

Başa dön tuşu