DünyaEkoloji

ABD: 12 yıl aradan sonra bir ELF eylemcisi Havana’da tutuklandı

Joseph Mahmud Dibee, Hayvan Kurtuluş Cephesi ve Dünya Kurtuluş Hücreleri üyesi olduğu gerekçesiyle 9 Ağustos günü yetkililer tarafından Havana’da uçağa binmek üzereyken tutuklandı.

J. M. Dibee’nin, İnterpol aramasının bir parçası olarak, Küba tarafından ABD’ye teslim edildiği, Küba Dışişleri Bakanlığı resmi web sitesi tarafından teyit edildi.

Bu teslim etme benzersiz bir olay gibi görünüyor. Joseph, Colorado’daki 13 çevre eylemcisini hedef alan “Operasyon Backfire”da suçlananlardan biri. Bu operasyon “Yeşil Korku” bağlamında yapıldı. (ABD’deki “Kızıl Korku” operasyonuna benzer şekilde radikal ekolojistlere karşı yapılan baskı)

Hayvan Kurtuluş Cephesi ve Dünya Kurtuluş Hücreleri, 1995 ve 2001 yılları arasında federal düzeyde 80 milyon dolardan fazla hasara yol açan çok sayıda sabotaj eylemi gerçekleştirmişti. Bu eylemlerin hedefleri arasında mezbahalar, et paketleme şirketleri, ormanları yok eden şirketler ve bu amaçlar için kullanılan laboratuarlar vb.  yerler almıştı. En önemli eylem, 1998 yılında bir kayak merkezinin yakılması oldu ve bu eylem tek başına 26 milyon dolarlık hasara yol açtı. Suriye ve Rus pasaportu sahibi olan Joseph’in Meksika, Lübnan, Suriye, Ekvador ve El Salvador’a gittiğine inanılıyordu.

Marius Mason, Joseph’in tutuklanmasından önce hapsedilen son ELF aktivistiydi. Aktivist olan Josephine Sunshine Overaker hala aranıyor.  Marius Mason, Michigan’daki sabotaj eylemleri için 22 yıl hapis cezasına çarptırıldı.

Kaynak: https://secoursrouge.org/USA-Cuba-Apres-12-ans-de-cavale-un-militant-de-l-ALF-ELF-arrete-a-la-Havane

Daha fazla göster

İlgili Makaleler

Başa dön tuşu