Güncel

“68 ve İbrahim Kaypakkaya” sempozyumu başladı

PARTİZAN, SMF ve YDİ Çağrı tarafından düzenlenen “68 ve İbrahim Kaypakkaya” şiarıyla düzenlenen sempozyum Taxim Hill Otel’de başladı.

İstanbul: “68’in 50. Yılında ‘Gerçekçi ol imkansız görüneni iste’ 68 ve İbrahim Kaypakkaya” şiarıyla Taxim Hill Otel’de PARTİZAN, Sosyalist Meclisler Federasyonu (SMF) ve Yeni Dünya İçin Çağrı (YDİ Çağrı) tarafından düzenlenen sempozyum başladı.

İbrahim Kaypakkaya’nın ve 68 hareketi gençlik eylemlerinin fotoğraflarının asılı olduğu duvarlarda “Gerçekçi ol imkansızı iste’ 68 ve İbrahim Kaypakkaya” pankartı asıldı.  Ayrıca etkinlikte Kardelen yayınları, Nisan yayıncılık ve Güney dergisi de stant açtı.

“68 yılı, dünyanın ayakta olduğu yıl”

Kurumlar adına açılış konuşmasını yapan Sevda Erkılınç, kitleye “Hoşgeldiniz” diyerek seslendi. 2018 yılının, yerleşik başkaldırı yılı olan 1968’in 50. yıl dönümü olduğunu kaydeden Erkılınç, 1968 yılının dünyanın ayakta olduğu yıl olduğunu belirtti. Erkılınç, “Aherika’da Vietnam Savaşı’na karşı yüz binler ayakta. Siyahların ırkçılığa karşı isyanı sokaklarda. Avrupa’nın bir dizi ülkesinde ‘küflenmiş üniversite geleneklerine’ karşı, gericiliğe karşı; demokratik üniversite, öğrencilerin yönetime katılımı talepleriyle üniversiteler işgal altında. Fransa’da işçi ve öğrenci eylemleri birleşerek sisteme karşı isyana dönüşüyor. Asya/Afrika/Latin Amerika’da devrimci ayaklanmalar yaşanıyor. Çin’de Kültür Devrimi bütün hızıyla sürüyor. Mao’nun ‘Merkezi Bombalayın!’ çağrısı, bütün dünyada egemen sisteme karşı ayaklanın çağrısına dönüşüyor” dedi.

“Hava devrim kokuyor”

ABD’nin Vietnam halkına karşı yürüttüğü emperyalist barbar savaşa karşı, Vietnam halkının, Vietkong savaşçılarının haklı savaşının yanında insanların yeni bir dünya istediğine dikkat çeken Erkılınç, “HO HO HO Şi Minh, Bir iki üç dört Ernesto’ya bin selam, Daha fazla Vietnam!” çınlıyor dünyanın dört bir yanında bütün dillerde. Dillerde Beatles’in, Rolling Stones’un şarkıları, dünya bir alt üst olma eşiğinde. Hava devrim kokuyor” diye konuştu.

’68’im tüm dünyada olduğu gibi Türkiye ve Kürdistan topraklarında da yansımalarını bulduğunu söyleyen Erkılınç, “Kuzey Kürdistan/Türkiye tarihinde ilk defa üniversite işgalleri yaşanıyor. Gençlik Filo Defol!” “Amerikalı İt/Evine Git!”, “Morison Süleyman/Yolculuk Ne Zaman?” şiarlarıyla sokaklarda, grev er, toprak işgalleri… İşçilerin, ezilenlerin mücadelesi yükseliyor” dedi.

“68 hareketinden bugün için neler öğrenebileceğimizi sorgulayacağız”

Gençliğin, işçi sınıfının, ezilenlerin giderek yükselen mücadelesinin devrimci kopuşa yol açtığını hatırlatan Erkılınç, ’68 hareketinin içinden devrimci gruplar doğduğunu dile getirdi. Erkılınç, “’68 kuşağının devrimcileri/komünistleri yeni bir dünya yaratmak için yola çıktılar. Bu uğurda dövüştüler, toprağa düştüler. Mahirler, Denizler, Hüseyinler, Yusuflar, İbrahimler ‘68 devrimci ruhunun gerçek temsilcileridir” diye konuştu.

68’in üzerinden 50 yıl geçtiğine dikkat çeken Erkılınç, 68’in 50. yıl dönümünde o günleri anıp, bu hareketten bugün için neler öğrenebileceklerini sorgulayacaklarını söyledi.

“68 hareketi içinde özel olarak İbrahim Kaypakkaya’nın rolü üzerine duracağız”

Erkılınç konuşmasını şu şekilde sonlandırdı; “ ‘68’in dersleri temelinde güncel siyasi gelişmeler ve görevler üzerinde durmak, ‘68’in Türkiye’ye yansımasını bilince çıkarmak, ‘68 hareketi içinde özel olarak İbrahim Kaypakkaya’nın rolü üzerine durmak/tartışmak amacıyla bu sempozyumu düzenledik. İki gün boyunca çeşitli başlıklar altında yapacağımız verimli tartışmaların bu amaca hizmet edeceğini düşünüyoruz. Bugün 68’in “Gerçekçi ol imkansız görüneni iste!1 sloganı yer yer burjuvazi tarafından reklamda kullanılsa da, hayalci görünse de bize aittir, bizim olarak kalacak, devrimci mücadeleye ışık saçmaya devam edecektir. Birlikte başarılı bir sempozyum gerçekleştireceğimizi umuyor, hepinizi tekrar saygıyla selamlıyorum”

Ardından 68 hareketinin Dünyada, Türkiye ve T. Kürdistan’ında yaşanan eylemlerden hazırlanan sinevizyon gösterimi yapıldı.

“68’in dersleri ışığında güncel siyasal gelişmeler ve görevlerimiz” başlığı altında düzenlenen 1. Oturum KÖZ adına Niyazi Armutlu’nun konuşmasıyla başladı.

Daha fazla göster

İlgili Makaleler

Başa dön tuşu