Güncel

690. HAFTA | “Öfkemiz ve isyanımız ilk günkü sıcaklığında”

Kayıpların bulunması ve faillerin yargılanması için 690’ıncı kez Galatasaray Lisesi önünde bir araya gelen Cumartesi Anneleri, adalet taleplerini yenilediler.

İstanbul: Cumartesi Anneleri, kayıpların akıbetini sormak ve faillerin yargılanması talebiyle 690’ıncı kez Galatasaray Meydanı’nda bir araya geldi. Eylemde üzerine beyaz tülbent ile karanfiller bırakılan “Failler Belli, Kayıplar Nerede” yazılı pankart açılarak gözaltında kaybedilenlerin fotoğrafları taşındı. Eyleme, Halkların Demokratik Partisi (HDP) İstanbul Milletvekili Hüda Kaya’da katıldı.

“40 yıl da geçse mücadelemizi sürdüreceğiz”
Eylemde ilk olarak 15 Şubat 1995’te gözaltına alındıktan sonra kaybedilen Rıdvan Karakoç’un abisi Hasan Karakoç konuştu. 23 yıldır Galatasaray Meydanı’nda bir araya geldiklerini belirten Karakoç “23 yıldır kayıplarımızın akıbeti bulunsun diye buradan yalvarıyoruz. Ancak bir arpa boyu yol alabilmiş değiliz. Hepimiz burada yüzlerce sefer öykümüzü anlattık. Görevlilere sorumluluk düşüyor, ‘görevinizi yapın, canilerinizi içeri atın’ dedik. ‘Var’ dediğiniz adaletinizi gösterin, anaların gözyaşlarını dindirin dedik. En doğal hakkımız olan sizin canice katlettiğiniz yakınlarımızı defnedelim istedik. Bunu bile bize çok gördüler. Yıllardır anlatıyoruz ama ne vicdan ne de insanlık var. Fakat bizler 40 yıl da geçse mücadelemizi sürdüreceğiz” dedi.

“Bu insanlık suçlarıyla hesaplaştıkları anda biz bayramı kutlayabiliriz”
Ardından sözü 21 Mart 1995’te gözaltına alınarak kaybedilen Hasan Ocak’ın abisi Ali Ocak aldı. Daha fazla insanlık suçu yaşanmasın diye alanlarda olduklarını söyleyen Ocak, “Ama yönetenler üç maymunu oynamayı, görmezlikten ve duymazlıktan gelmeyi hala devam ettiriyor. Hatta yeni suçlar işlemeye devam ediyorlar. Biz de herkes gibi bayramımızı barış adalet ve özgür bir dünyada sevdiklerimizle birlikte kutlamak isterdik. Ama bizim bayramımız ancak bu insanlık suçlarıyla hesaplaştıkları anda biz bayramı kutlayabiliriz” dedi. Ocak konuşmasını mücadele çağrısı yaparak sonlandırdı.

“Bulunduğumuz coğrafyada bir bayram yaşamak zor”
6 Aralık 1993 tarihinde gözaltında kaybedilen Hüseyin Taşkaya’nın oğlu Fehim Taşkaya yaptığı konuşmada bayramı kutlamak istediklerini belirterek, “Fakat bulunduğumuz coğrafyada bir bayram yaşamak zor. Bugün iktidar koltuğunu kaybetmemek için her türlü hukuksuzluğa başvuruyor. Gerçekten yorulduk artık. Eskiden insanlar kaybediliyordu. Şimdi öldürülüyor. Ben devletin savcılarına seslenmek istiyorum. Bu manzara sizin eserinizdir. Yıllarca hukuksuzlukları görmezden geldiniz. Bugün vardığımız nokta budur” şeklinde konuştu.

“Acımız, yasımız ilk günkü yakıcılığında”
Haftanın açıklamasını Cumartesi Anneleri’nden Sebla Arcan yaptı. Hak ve özgürlüğün saldırı altında olduğu toplumlarda huzur ve bayram kutlamasının da olamayacağına belirten Arcan, “Biz gözaltında kaybedilerek akıbetleri karanlıkta bırakılan sevdiklerimizi, ölümle yaşam arasındaki gel git de arıyoruz. Kayıplarımızın bir gün çıkıp gelme umudunu içimizde taşırken, aynı zamanda onlar için bir mezar düşü kuruyoruz. Bu nedenle acımız, yasımız ilk günkü yakıcılığında. Bu nedenle öfkemiz ve isyanımız ilk günkü sıcaklığında. Bu nedenle bayramlar bize bayram değil” dedi. Açıklamanın ardından eylem sona erdi.

Daha fazla göster

İlgili Makaleler

Başa dön tuşu