GüncelManşet

Adalet Arayan İşçi Aileleri: ilk 7 ayda en az 1049 işçi yaşamını yitirdi

İstanbul: Adalet Arayan İşçi Aileleri, her ayın ilk pazar buluşmasında olduğu gibi bu pazar da iş cinayetlerinde yaşamını yitirenler için adalet istedi. İş cinayetlerinde yaşanan vahşete karşı adalet duygusuyla hareket edilmesi gerektiği belirtilen açıklamada, 2016 yılının ilk 7 ayında en az 1049 işçinin yaşamını yitirdiği vurgulandı.

Adalet Arayan İşçi Aileleri, “Adalet ve Vicdan Nöbeti”nin 53’cüsünde Galatasaray Lisesi önünde bir araya gelerek “İşçilerin hayatında darbe de, darbelenme de devam ediyor” dedi. İş cinayetlerinde yaşamını yitirenlerin fotoğrafları yer verildiği eylemde “Kaza değil cinayet”, “Çalışırken ölmek istemiyoruz” gibi dövizleri taşıyan aileler, adına ortak açıklamayı ise İdris Çav okudu.

“Yaşamlarımız her gün darbeleniyor”

Yaşam haklarının hiçe sayılarak, her gün darbelendiğini aktaran Çav, “Bizler her ne kadar darbe girişimine doğrudan muhatap olan seçilmiş kişi ve kurumlara sesimizi, taleplerimizi ulaştırmakta ve karşılık bulmakta zorluklar çeken Adalet Arayan İşçi Aileleri olsak da, toplumun iradesini yok sayan, gayri hukuki ve anti demokratik tutum ve uygulamalara neden karşı durduysak, darbeye de darbecilere de karşıyız” dedi.

“İlk 7 ayında 1049 işçi iş cinayetinde yaşamını yitirdi”

2016 yılının ilk 7 ayında en az 1049 işçinin iş cinayetinde yaşamını yitirdiğini aktaran Çav, ceza davalarının çoğunda ölen işçilerin suçlandığını, sorumluların ise aklandığını ve bununla birlikte işçilerin çalışma koşullarına dönük, “Çalışanlar tuvalete saat tutularak gönderiliyor. İşçiler her gün mobinge maruz kalıyor. Çalışırken ölmek istemeyen işçiler işyerlerinden atılıyor” diyerek açıkladı.

IMG 4196“Darbeye de kalkışmasına da karşıyız”

15 Temmuz darbe girişimi ardından ortaya çıkan direnci sahiplendiklerini belirten Çav, “Direncin ve toplumsal karşı duruşun, kendi gibi olmayan, kendi gibi düşünmeyenlere “baskı ve şiddete, ayrımcılık yaratmaya” dönüşmemesini” gerektiğini aktararak, “darbe karşısındaki tutumda demokrat, çalışırken hayatını kaybeden işçiler dünyasına ve ailelerinin adalet isteklerine bu kadar duyarsız kalınmasını” kabul etmediklerini söyledi.

Dünyanın diğer ülkelerinde olduğu gibi Türkiye’de de 28 Nisan’ın İş Cinayetlerinde Hayatını Kaybedenleri Anma ve Yas Günü ilan edilmesi için imza kampanyasının devam ettiğini belirten Çav, “İş kazası değil Cinayet”, “Çaresi yok… Bütün sorumlular yargılansın” dedi.

Eylem, iş cinayetlerinde yaşamını yitirenlerin ailelerinin konuşmaları ile son buldu.

IMG 4191

Daha fazla göster

İlgili Makaleler

Başa dön tuşu