Güncel

Eğitim Sen: Söz konusu değişiklikler eğitim sisteminin olumsuz yanlarını gidermek yerine günü kurtarmaya dönük hamleler içeriyor

H. Merkezi: Yeni eğitim yılının başından itibaren yapılan değişiklerden biri de üniversiteye giriş sınavı olan Yükseköğretime Geçiş Sınavı (YGS) ve Lisans Yerleştirme Sınavı  (LYS) oldu. Daha önce ki günler de değiştirme sinyalleri verildiyse de bunu yalanlayan Yüksek Öğretim Kurumu (YÖK) daha sonra bu yıl için de geçerli olacak bir sistem üzerinden çalıştıklarını açıkladır. Günlerdir beklenen açıklama dün YÖK başkanı Yekta Saraç tarafından yapıldı. Sınavlar mart ve haziran ayı olmak ile iki aşamalı yapılırken yeni düzenleme ile yeni adı Yükseköğretim Kurumları Sınavı (YKS) olan bu sistem tek aşamalı ve iki oturum şeklinde yapılacak. Birinci oturumumda 40 Türkçe ve 40 temel matematik sorusuyla daha önceki sistemde var olan ygs’nin yenini tutan ve bu sınav baraj sınavı olarak değerlendirilecektir. Daha sonraki oturum ise LYS sınavının yerini tutacaktır. Sistemle ilgili bu bilgiler verilirken eğitimcilerin ise 1 milyonu aşkın öğrencinin yaşamını etkileyen bu sistem üzerinde “oldu bittiye getirmek” istemelerine tepkiler geliyor. Eğitim sen tarafından yeni sınav sitemine yönelik yapılan açıklama da ; “Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın katıldığı bir TV programında eğitim sistemine ve sınavlara yönelik eleştirileri ardından sınav sisteminde alelacele değişikliğe gidildiğine tanık oluyoruz.”

Her ne kadar YÖK Başkanı Saraç yeni sistem için “Bir aylık değil, bir yıllık hazırlığın ürünü” olduğunu belirtse de bu bir yıl içerisinde kimlerin görüşlerinin alındığı, hangi eleştiri ve önerilerin sunulduğu konusu belirsiz bırakılıyor. Çünkü herkes biliyor ki söz konusu değişiklikler eğitim sisteminin olumsuz yanlarını gidermek yerine günü kurtarmaya dönük hamleler içeriyor.

Bu nedenledir ki YÖK Başkanı Saraç yeni sınavı “Daha kolay yönetilebilir, yalın ve sade” diye tanıtmak dışında bir seçeneği kalmıyor. Bu açıklama dahi daha önce kendi getirdikleri sistemi yönetemediklerinin ilanı oluyor. Söz konusu “yönetemeyenler”, gençlerimizi kobay gibi kullanmaktan geri durmuyor.

Sistemin daha tam olarak netleştirilmediği ve önümüzdeki Kasım ayında Bakanlar Kuruluna sunulacağı bekleniyor. Durum böyle olunca henüz tam bir çalışmanın olmadığını ortaya koyuyor. YÖK başkanının açıklamaları ardından birinci oturumda adayın baraj puanını geçip geçmediğini bilmeden ikinci oturuma girmesi ise sistemin tutarsızlığını gösteriyor. Bununla birlikte sınav da matematik ve Türkçe sınavını “yeterlilik testi” olarak olması 18 puan türünden 4 puan türüne düşmesi bir dizi sorun yaratacağı gösteriliyor. İlk oturumda tarih, coğrafya ve felsefe gibi soruların olmayacağı sözel olan öğrencilerin

ilk oturumda ne yapacaklarını halen belli edilmezken bununla birlikte önümüzdeki günlerde birçok sorunun yaşanacağı şimdiden kendini gösteriyor.

Daha fazla göster

İlgili Makaleler

Başa dön tuşu