Kadın

Bursa’da 8 Mart

Bursa: Erkek egemen sistemin kadın katliamlarını, taciz, tecavüz ve emek sömürüsünü. devam ettirdiği bu dönemde, 8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar Gününde meydanlarda 1857 ruhu haykırıldı ve örgütlü mücadele çağrısı yapıldı.

11 Mart günü Fomara meydanında toplanan (YDK-BATİS-BAMİS-Halk Cepheli Kadınlar-DKH-BDSP) kurumlar en önde “8 Mart kızıldır kızıl kalacak, Yaşasın 8 Mart dünya emekçi kadınlar günü” ortak pankartı açıldı. Her kurum kendi döviz ve pankartlarıyla kortej oluşturdu ve Kent Meydanına yüründü. Eylemde YDK’da  “Sistemin kölesi, yoksulluğun adı ,ezilenin ezileni olmamak için mücadeleye”  pankartı ve flamalarıyla ile PARTİZAN dövizleriyle katıldı .Burada 1857’den günümüze kadar şehit olan emekçi kadınlar için saygı duruşu yapıldı. Kurumlar adına ortak basın açıklaması okundu. Açıklamada, 8 Mart’ın tarihsel sürecine değinilerek  ‘ Kim bilir daha kaç işçi ve emekçi kadın bu vahşi düzenin çarklarında öğütüldü, emekleri ve alınteri yok sayıldı. Bugün sermayenin ve AKP hükümetinin sosyal yıkım politikaları da en fazla kadınları etkiliyor. Kadınlarda erkek sınıf kardeşleri gibi esnek çalışma dayatmasına maruz kalan, hiçbir güvencesi olmayan, sefalet ücretine mahkum edilen, sosyal haklarından yoksun modern köleler haline geldiler. Azgın sömürü altında ezilen kadınlar buna rağmen erkeklerle aynı işi yapmalarına rağmen daha az ücret alıyor, kriz dönemlerinde de ilk gözden çıkarılanlar oluyor. Bu nedenle Türkiye’de işsizliğin baş kurbanı kadınlardır. Son çıkartılmak istenen yasalarla artık kazanılmış tüm haklarımızın son kırıntıları da teslim alınmak isteniyor. Bugün sermayenin saldırılarına karşı mücadele kararlılığımızı haykırmak, insanca çalışma koşulları, eşit işe eşik ücret taleplerimiz için buradayız.’ denildi.

Açıklama sırasında kitle sık sık “Cinsel,ulusal,sınıfsal sömürüye son”.”8 Mart kızıldır kızıl kalacak”, “Jin Jiyan Azadi”, “Her gün 8 mart Her gün mücadele” ,”Kadın olmadan devrim olmaz devrim olmadan kadın kurtulmaz sloganlarıyla açıklamaya destek verdi.Ayrıca 8 Martın resmi tatil edilmesi istendi.

Basın açıklamasının ardından Ulrike Mainhof’un hücredeki direnişini anlatan tek kişilik bir tiyatro oynandı. Bursa Haklar derneğinin bünyesinde Grup Yarın’ın söylediği marşların ardından Bursa Dersimliler Kültür ve Dayanışma Derneği bünyesinde çalışan folklar ekibi bir gösteri sundu. Kitle davul zurna eşliğinde halaylar çekerek mitingi sonlandırdı

Daha fazla göster

İlgili Makaleler

Başa dön tuşu