Güncel

Çorlu Tren Katliamı’nın faili belli!

Bakanlık, yaşanan katliamların ardından demiryollarında yapılması gereken denetimlerin bir tanesi bile yapmamış

Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı’nın 2020 yılı Faaliyet Raporu, demiryolu ulaşımıyla ilgili çok sayıda güvenlik tedbirini de içeren hedeflere ulaşılamadığını ortaya çıkardı.

Birgün gazetesinden Hüseyin Şimşek’in haberine göre, demiryolu ulaşımının güvenliğinin sağlanması, taşımacılık işlemlerinde seyir, can ve mal emniyetinin artırılması amacıyla gerçekleştirilen program hedeflerinin yanından bile geçilemedi.

Rapora göre bakımdan sorumlu kuruluş ve birimlere dair hedeflenen 10 denetimden bir tanesi bile yapılmadı.

Raporda, demiryolu ulaşımında, taşımacılığın seyri, can ve mal emniyetinin artırılmasının sağlanmasına yönelik belirlenen dört denetim hedefinin dördüne de ulaşılamadığı ifade edildi.

Raporda, “Tüm dünyayı etkisi altına alan Covid-19 salgını sebebiyle öngörülen hedeflere ulaşılamamıştır” denildi.

Demiryolu sektöründe faaliyet gösteren işletmeler ile emniyet yönetim sisteminin çalışma durumu ve makinistlerin denetimi geçen yıl gerçekleştirilemedi.

Demiryolu yenileme ve bakım, onarımı yapılan hat uzunluğu sadece 29 kilometrede kaldı, 315 kilometrelik yolda ise herhangi bir kontrol yapılmadı.

İhmaller katliama yol açıyor

Normal şartlarda dünyanın en güvenilir ulaşım araçlarından olan demiryolları Türkiye’de sık sık katliam gibi kazalarla anılır oldu.

  • 2004’te İstanbul, Ankara seferini yapan hızlandırılmış tren, Sakarya’nın Pamukova ilçesi yakınlarında Mekece Köyü mevkiinde raydan çıkarak devrildi. 41 yolcu öldü. Kazanın uygun olmayan yolda yapılan yüksek hız nedeniyle yaşandığı kaydedildi.
  • 2017’de Ankara-Kırıkkale hattında ilaçlama yapan trenin vagonu devrildi. Vagonun altında kalan işçilerden biri yaşamını yitirdi, 3 işçi yaralandı. Kazanın makas değişikliği sırasındaki bir arızadan yaşandığı ifade edildi.
  • 2018’de Tekirdağ’ın Çorlu ilçesinde, yolcu treninin devrilmesi sonucu 25 kişi hayatını kaybetti, 318 kişi yaralandı. Kazanın rayların altının boşalması ve denetimsizlikten fark edilememesi nedeniyle yaşandığı belirlendi.
  • 2018’de Ankara, Konya seferini yapan yüksek hızlı tren ve aynı güzergahta yol kontrolü yapan bir kılavuz tren, Marşandiz İstasyonu’nda çarpıştı. 6’sı yolcu, 3’ü makinist 9 kişi hayatını kaybetti. Kazanın sinyalizasyon sistemindeki sorun nedeniyle yaşandığı ortaya çıktı.
  • 2020 Haziran ayında Malatya’da iki yük treninin kafa kafaya çarpışması sonucu 2 görevli öldü, 4 kişi yaralandı.
Daha fazla göster

İlgili Makaleler

Başa dön tuşu