Kültür&Sanat

Cunta’nın Diyarbakır Zindanları’nda kadın olmak

Amed: Diyarbakır 5 No’lu Cezaevi Müze Koordinasyon Merkezi Sanat Komisyonu’nun organizasyonuyla  1980-1984 döneminde Diyarbakır Cezaevinde kalmış, yakınlarını yitirmiş ya da o döneme farklı biçimlerde tanıklık etmiş kadın ve çocuklardan o günlerde henüz doğmamış sanatçılara kadar, 48 kişinin birbirine geçen hikâyeleri “Kadınlar ve Diyarbakır 5 No’lu Cezaevi” sergisinde biraraya getirildi; 7 Mart günü açılışı yapılan sergi 5 ay boyunca açık kalacak.

Sümerpark’taki Diyarbakır Cezaevi Koordinasyon Merkezi’nde açılan sergide Adile Tan, Arife Doğan, Ayşe Çiçek, Ayşe Çim, Bezar Yıldırım, Emine Eyüboğlu, Fatma Tunç, Feride Laçin, Filiz Fırtına, Halide Dündar, İpek Gür, Latife Barık, Muhbet Sak, Münevver Ülkü Akgün, Rabia Kurtay, Rahime Kesici Karataş, Remziye Rüzgar Zengin, Sakine Arat, Serdil Büyükkaya, Sultan Yavuz, Ümmühan Üçlü ve Sakine Cansız’la ilgili çalışmalar sergide alıyor.

1980 AFC’sinin Diyarbakır Zindanları ve kadınlar

Diyarbakır 5 No’lu Hapishane’de 1980 Askeri Faşist Cuntası’nın hemen sonrasında yaşananları o dönem tutsak olan kadınların gözünden yansıtan sergide, bugün hayatta olan kadınların anlatımlarına da kamera çekimleriyle yer veriliyor. Hemen her kadının hapishane öncesi ve sonrası olarak anlattığı süreç, gözaltında yapılan işkenceler ve Diyarbakır Zindanları’nın gerçekliğini ortaya koyuyor. Kadına yönelik cinsel şiddetin devlet tarafından bir silah olarak kullanıldığı bir kez daha ortaya çıkıyor; kadınlar tutsaklığın ardından yaşadıklarına da anlatımlarına yer veriyorlar.

Özgür Gelecek gazetesine konuşan Diyarbakır 5 No’lu Cezaevi Müze Koordinasyon Merkezi Sanat Komisyonu ise Diyarbakır 5 No’lu Cezaevi’ne dair sergilerin süreceğini, 1980 öncesi ve 1984 sonrasında yer verileceğini belirtti. 

Daha fazla göster

İlgili Makaleler

Başa dön tuşu