GüncelManşet

Eylül ayında da işçilere yasak, saldırı, sömürü ve ölüm reva görüldü!

OHAL ile birlikte daha çok baskı, yasak, işsizlik ve sömürü ile karşı karşıya kalan işçi sınıfı, iş cinayetlerinde de katledilmeye devam ediyor. İSİG Meclisi’nin Eylül ayı iş cinayetleri raporuna göre, Eylül ayında en az 141 işçi, 2016’nın ilk 9 ayında ise en az bin 421 işçi hayatını kaybetti.

İSİG, basından topladığı veriler ışığında hazırladığı raporda, bu yılın Ocak ayında en az 115, Şubat ayında en az 144, Mart ayında en az 160, Nisan ayında en az 171, Mayıs ayında en az 124, Haziran ayında en az 205, Temmuz ayında en az 160, Ağustos ayında ise en az 201 işçinin yaşamını yitirdiğini açıklamıştı. Eylül ayındaki raporda ise en az 141 işçinin iş cinayetlerinde katledildiği belirtildi. Eylül ayında yaşamını yitiren 141 emekçinin 121’i işçi, memur statüsünde çalışan 14’ü köylü ve 6’sı esnaf olmak üzere 20’si kendi nam ve hesabına çalışanlardan oluşuyor.

Eylül ayındaki iş cinayetlerinin işkollarına göre dağılımına bakıldığında tarım-orman işkolu ve inşaat-yol işkolunun her zamanki gibi en fazla olduğu görülüyor. Tarım-orman işkolunda 33; inşaat-yol işkolunda 33; taşımacılık işkolunda 20; ticaret, büro, eğitim, sinema işkolunda 8; belediye, genel işler işkolunda 8; savunma, güvenlik işkolunda 7; tekstil, deri işkolunda 5; sağlık, sosyal hizmetler işkolunda 5; metal işkolunda 4; madencilik işkolunda 3; konaklama, eğlence işkolunda 3; gıda, şeker ve enerji işkolunda 2’şer; petro-kimya, lastik, ağaç, kağıt, çimento, toprak ve cam işkollarında 1’er işçi; ayrıca çalıştığı işkolu belirlenemeyen 5 işçi yaşamını yitirdi.

Eylül ayındaki iş cinayetlerinin nedenlerine bakıldığında en çok trafik, servis kazası, ezilme ve göçük nedeniyle olduğu belirtilirken iş cinayetlerinde 10 kadın ve 131 erkek işçinin yaşamını yitirdiği açıklandı.

OHAL’de işçiye yasak ve saldırı

Devlet yetkililerinin açıklamalarının devamlı olarak OHAL uygulamasının halka ve işçilere dönük olmadığı yönünde olmasına rağmen bireysel emeklilikten ÇED raporlarının rafa kaldırılmasına, büyük özelleştirme hazırlıklarından farklı düzeylerde sermaye teşviklerine kadar halk ve işçi karşıtı birçok uygulamanın bu dönemde hayata geçirildiğine raporda dikkat çekildi. İşten atmaların yoğunlaştığı bir dönemden geçtiğimize de dikkat çekilen raporda, Avcılar, Tedi, Medlog işçileri gibi direnişte olan işçilere de saldırıldığı ve grevlerinin OHAL bahanesiyle yasaklanarak direnişlerinin kırılmaya çalışıldığı ifade edildi.

Raporda, “İşçilerin örgütlenmesi zaten Türkiye’de birçok şekilde engellenmeye çalışılırken bu durum OHAL’le birlikte iyice keyfileşti. Yani devletin tepesinin ifade ettiği ‘halka ve işçilere OHAL yok’ söylemi sadece sözde kaldı. OHAL koşulları patronlar lehine ve işçiler aleyhine devam etmektedir” denilerek baskının, işten atmaların ve sömürünün OHAL ile birlikte katmerleştiği açıklanmaya çalışıldı. İşçi direnişlerinin medya tarafından duyurulmadığı ifade edilen raporda “Muhalif olan medya ise örneğin Hayatın Sesi, Yön Radyo, Özgür Radyo, İmc Tv vb. yayınlar durdurulmaktadır” denilerek son zamanlarda özgür basına yönelik saldırı ve kapatmalara da değinildi.

Daha fazla göster

İlgili Makaleler

Başa dön tuşu