GüncelKadın

(Güncelleniyor) Kadınlar Gülistan Doku için eylemde!

5 Ocak 2020 tarihinden bu yana haber alınamayan Gülistan Doku’nun akıbetini sorarak, etkin bir soruşturma yürütmeyenlere seslenen kadınlar Gülistan'ın bulunması için  mücadele etmeye devam edeceklerini haykırıyor.

Munzur Üniversitesi öğrencisi Gülistan Doku’nun kaybolmasının birinci yıldönümü dolayısıyla kadın örgütleri, bir çok şehirde sokağa çıkarak  bir senedir bıkmadan yetkililere sorduğu soruyu tekrarladı: Gülistan Doku nerede?

DERSİM

Dersim Kadın Platformu, Gülistan Doku’nun kaybolmasının birinci yılı dolayısıyla Seyit Rıza Meydanı’nda basın açıklaması yaptı.

“1 yıldır soruyoruz, soracağız. Gülistan suda değil, nerede?” yazılı pankartın açıldığı eylemde basın açıklamasını okuyan Damla Çınar, “Kız kardeşimiz Gülistan Doku’dan 5 Ocak 2020 gününden beri haber alamıyoruz. Gülistan hayatta mı, öldü mü, öldürüldü mü, hayattaysa nerede, öldürüldüyse kim öldürdü bilmiyoruz. Biz kadınlar tam bir yıldır Gülistan Doku nerede diye soruyoruz” dedi.

Soruşturmanın genişletilmesini isteyen Çınar, “Zaynal Abakarov şüpheli olarak soruşturmaya dahil edilsin” diye belirtti.

Zaynal’ın yargılanmasını istediklerini kaydeden Çınar, “Çünkü kaybedildiği günden yalnızca bir gün önce Zaynal Abakarov Gülistanı zorla arabasına bindirmeye çalışmış, çevredekilerin çağırmasıyla gelen polisler ve Zaynal’ın polis babası bu kaçırma girişiminin üstünü kapatmıştı. 5 Ocak sabahı ise Zaynal’ın çalıştığı kafede Gülistan’a bağırdığı, üzerine yürüdüğü ve kafeden ayrılmasını engellediği kamera kayıtları ile sabit” dedi.

AMED

Diyarbakır  Şiddetle Mücadele Ağı, 5 Ocak 2020 tarihinden bu yana kayıp olan üniversite öğrencisi Gülistan Doku için Diyarbakır Barosu Adli Yardım Bürosu’nda toplantı gerçekleştirdi.

Toplantıda konuşan Diyarbakır Barosu Kadın Hakları Merkezi Yürütme Kurulu üyesi Asya Cemre Işık, Doku Ailesi’nin başvurusu üzerine Diyarbakır Şiddetle Mücadele Ağı tarafından oluşturulan bir heyetin soruşturmanın genişletilmesi ve delillerin toplanmasına ilişkin talepleri içeren bir dilekçeyi savcılığa sunduğunu ancak savcılığın gerekli soruşturmayı yürütmediğini aktardı.

Işık, raporda ifade edilen ve soruşturma dosyasında öne çıkan eksiklikleri şu şekilde sıraladı:

“Gülistan’ ın eski erkek arkadaşı Zaynal Abarakov’un üvey babası, annesi ve kız kardeşinin 4 Ocak 2020 günü Gülistan’ın evlerinde bulunduğu zamana ilişkin vermiş olduğu ifadelerdeki çelişkili beyanların üzerinde durulmadı, çelişkiler giderilmedi. HTS kayıtlarının incelenmesi sonucu Zaynal’ın evde olduğu söylenen saatlerde evde bulunmadığı anlaşıldı.

  • Zaynal gözaltına alınmadı, telefonuna ve teknik cihazlarına arama, el koyma, inceleme işlemleri yapılmadı. Zaynal’ın, Gülistan ve Gülistan’ın yakın arkadaşlarıyla yapmış olduğu ‘..dün çok kötü bir şey oldu, korkuyorum, zaman yokki artık bizim için..’ içerikli mesaj kayıtlarına karşılık; bu kayıtlar 3. ve son kez alınan ifadesi sırasında Zaynal’a soruldu. Bu hususlarda tutarlı ve inandırıcı beyanlarda bulunmadı.

  • Soruşturma işlemleri Tunceli İl Emniyet Müdürlüğü Asayiş Büro tarafından yürütüldü. Görev yeri değişine kadar Zaynal’ın polis olan üvey babası bu büroda görev yapmaktaydı. Delillerin gizlenmesi, yok edilmesi ihtimaline rağmen soruşturma biriminin değiştirilmesi talebi savcılıkça değerlendirilmedi.

  • Sarısaltuk Viyadüğü (Dinar Köprüsü)’nü ve 1.900 metrelik mobese kameralarının bulunmadığı alanı gören, Munzur Üniversitesi’ne ait kamera sisteminin teknik incelemesi yapılmadı.

  • Mobese kameralarına yansıyan görüntülerin bilirkişi tarafından incelenmesi sonucu, Gülistan’ın suya atlamadığına ilişkin görüş içeren rapor dosyaya sunuldu. Soruşturmanın genişletilmesi, aramaların karada da yürütülmesi taleplerine rağmen gerekli işlemler yapılmadı.

  • Zaynal’ın üvey babasına ait olan ev ve araç ile Gülistan’ın 5 Ocak günü kullandığı şehir içi ulaşım aracında; kan, tükürük, parmak izi gibi bulgulara ilişkin inceleme ve delil toplama işlemleri yapılmadı.

  • Zaynal ve üvey babasının 5 Ocak günü nerede bulunduklarına dair kesintisiz bir tespit yapılmadı.

  • 5 Ocak günü Gülistan ve Zaynal’ı izlediği tespit edilen şüphelinin kimliği tespit edilmedi.”

Işık, Doku’nun akıbeti için yürütülen hukuk mücadelesine karşı yakınlarının ve demokratik kitle örgütlerinin  baskı ve gözaltılara maruz kalmasının toplum vicdanını yaraladığı ve adalet duygusunu zedelediğini ifade etti.

Bir yıldır kayıp olan Doku’nun soruşturma dosyasındaki ihmaller silsilesinin ve ayrımcı pasifliğin hukuken ve vicdanen kabul edilemeyeceğini söyleyen Işık, konuşmasının devamında şunları belirtti:

“Doku şahsında kadınların kaybedildiği olaylara ‘intihar odaklı’ değil, öldürülme kaçırılma dahil her türlü ihtimal göz önünde bulundurularak soruşturma işlemleri etkin şekilde yürütülmelidir. Gülistan’ın akıbetinin araştırılması ve bulunabilmesi için gerekli tüm işlemlerin yürütülmesini talep ediyor ve tüm yetkilileri göreve davet ediyoruz.”

ANTALYA

Antalya Kadın Platformu, Gülistan Doku için Attalos Heykeli önünde açıklama gerçekleştirdi. “Gülistan Dolu nerede?” pankartının açıldığı açıklamada, platform adına konuşan Nilcan Balıkçı, Doku’nun bir yıldır bulanamadığına değindi.

Her gün kadınların öldürüldüğünü belirten Balıkçı,

“Bugün devletin cezasızlık politikalarıyla sırtları sıvazlanarak hayatlarına devam ediyorlar. Biz kadınlar, yaşadığımız evlerde, çalıştığımız iş yerlerinde ve atölyelerde, geçtiğimiz sokaklarda her an saldırıya, şiddete ve cinayete uğrama korkusuyla günlerimizi geçiriyoruz. Yok öyle yağma. Ya bu kentlerde eşit özgür ve güvende yaşayacağız ya da adaleti biz sağlayacağız. Kadın düşmanı ve katilleri, sırtını erkek iktidara dayayanlar ve İstanbul Sözleşmesi’ne karşı çıkanlar. Bizden korkuyorsunuz ve korkmakta sonuna kadara haklısınız. 2021 kadın mücadelesinin yılı olacak. Katledilen, intihara sürüklenen, kirpiği yere düşen her bir kız kardeşimize söz veriyoruz; gerçek adalet sağlanana kadar mücadeleden dönmek yok” diye belirtti.

ANTEP

Antep’te KESK Şubeler Platformu adına açıklama yapan SES Şube Başkanı Serpil Dağdemir, “Süleyman Soylu’nun kadın cinayetlerinin yüzde 21 azaldığını açıkladığı gün, Antep’te 24 yaşındaki bir kadın altı aylık bebeğiyle yaşadığı evinde karnından tabancayla vurulmuş bulundu. Azaldığı söylenen ama artan cinayetler için 6284 ve İstanbul Sözleşmesi’nin uygulanması talebimizi yineliyoruz. Gülistan “Sen bağır ki şiddet sussun” diyerek kadınların sesi oldu, bizler de bu kez Gülistan için bağırıyoruz. Gülistan’ı biz kadınlar bulacağız” dedi.

ADANA

Üniversite Kadın Meclisleri Adana’da Dersim’de geçe yıl bugün kaybolan Gülistan Doku’nun akıbetini sormak için basın açıklaması gerçekleştirdi.

Atatürk Parkı’nda gerçekleşen açıklamaya Gülistan Doku’nun ailesi de katıldı. Doku’nun ablası Şilan Filiz, yetkililere şöyle seslendi: “Kardeşimi neden bulamıyorsunuz? Zaynal Abakarov’u sorgulayacağınıza ablam Aygül Doku’yu yargılıyorsunuz. Bir ablanın kardeşini araması suç mu? Biz Süleyman Soylu’nun bize verdiği sözü tutmasını istiyoruz. Bizden Gülistan’ı unutmamızı beklemeyin. Her geçen gün, her saat nefes almak bizim için daha da zorlaşıyor”

Üniversite Kadın Meclisleri adına basın açıklamasını okuyan Duygu Baytekin ilk günden beri Gülistan’a ne olduğunu sorduklarını dile getirerek şunları kaydetti:

“Yetkilileden hiç bir yanıt gelmiyor. İçişleri Bakanlığı hiç bir açıklama yapmadan arama çalışmalarını durduruyor. Gülistan kaybolmadan hemen önce baş şüpheli ile tartışmıştı. Daha sonra  Gülistan’ın aynı kişi tarafından iki kez alı konulduğu ortaya çıktı ama şüphelinin ifadesi dahi alınmadı. Şüpheliyi ülkeye getirme kararı alındı ancak bu karar da uygulanmadı”

SAMSUN

Samsun Kadın Dayanışması, samsun Süleymaniye Geçidinde bir yıldır kayıp olan Gülistan Doku için adalet istedi.

“1 Yıldır Gülistan Doku Nerede” yazılı pankart açan Samsun Kadın Dayanışması, “şüpheli Zaynal Abakarov 1 yıldır yargılanmıyor! Bizler 1 yıldır bulmak istemediğiniz, sırt çevirdiğiniz Gülistan’ın sesi olarak haykırmaya devam ediyoruz.” dedi.

ANKARA

Gülistan Doku’nun soran ve bir yıldır Doku’nun bulunması için ciddiye alınır giçbir şey yapmayan devleti protesto etmek amacıyla eylem yapmak isteyen Kadın Platformu üyesi kadınlara polis engel oldu.

Doku’nun kaybolmasının üzerinden geçen bir yıla rağmen herhangi bir ize rastlanamamasını protesto eden ve Doku’nun bulunmasını talep eden kadınlara izin vermeyen polis çok sayıda kadını gözaltına aldı.

Ankara Kadın Platformu twitter hesabından yaptığı paylaşımda  15 kişinin gözaltına alındığını belirtti.

Açıklamada, “Polis şiddeti ile 15 kadın arkadaşımız gözaltına alındı ! #GülistanDokuNerede dedik, #KadinCinayeti azmettiricisi düzeninize karşı durduk, durmaya devam edeceğiz ! Siz esas sorumluları yargılayın!” ifadelerine yer verildi.

Gözaltına alınanlar arasında YDK’lı Deniz Akbıyuk ve Yelda Öztürk’ün de olduğu öğrenildi.

BURSA

Bursa Kadın Platformu,  Gülistan Doku için eylem yaparak “Gülistan Doku nerede” diye sordu.

Eylemde Platform adına yapılan konuşmada, Gülistan Doku’nun kaybolmasının ardından, soruşturmanın göstermelik bir şekilde yapıldığı ve soruşturmanın üzerinin kapatılmaya çalışıldığı dile getirildi.  Gülistan Doku gibi, İpek Er, Nadira Kadirova ve Aleyna Çakır’ın katillerinin de korunduğu dile getirildi.

Açıklamada şu ifadelere yer verildi: “Erkek egemen zihniyetinizle, yargıya yaptığınız müdahalelerinizle, olayların üzerini örtmeye çalışarak failleri korumaya, aklamaya çalıştığınızı biliyoruz. İstanbul Sözleşmesini etkin biçimde uygulamayarak, bu sözleşmeden çekilmek isteyerek, her öldürülen kadının da sorumlusu sizsiniz.”

MERSİN

Gülistan Doku’nun bir yıldır bulunamamasına ilişkin Mersin Kadın Platformu, basın açıklaması yaptı.

Basın açıklamasını Mersin Kadın Platformu adına Elmas Kara okudu. Açıklamada, “Haklarımız ve yaşamlarımızı korumakla yükümlü olan devlet İstanbul sözleşmesini uygulamıyor. İktidar ve yandaşları İstanbul sözleşmesine saldırdıkça erkek şiddeti tırmanıyor. Eğer İstanbul sözleşmesi uygulansaydı Gülistan Doku’nun nerede olduğunu öğrenmiş olurduk. Sözleşme etkin uygulansaydı belki Gülistan bugün aramızda olurdu.”  sözlerine yer verildi.

“İstismarcılar, tacizciler ellerini kollarını sallayarak gezmeye devam ediyor. Haklarımız ve yaşamlarımızı korumakla yükümlü olan devlet İstanbul sözleşmesini uygulamıyor. İktidar ve yandaşları İstanbul sözleşmesine saldırdıkça erkek şiddeti tırmanıyor.” denilen açıklamada şunlar kaydedildi:

“Eğer İstanbul sözleşmesi uygulansaydı Gülistan Doku’nun nerede olduğunu öğrenmiş olurduk. Sözleşme etkin uygulansaydı belki Gülistan bugün aramızda olurdu. Bugün polis, asker, devlet memuru veya iktidarla ilişkili pek çok fail iktidarın cezasızlık politikalarıyla sırtı sıvazlanarak hayatlarına devam ediyor”

Biz daha buradayız Gülistan bulunacak, bulunmadan durmayacağız diyen Gülistan’ın halası Şemşi Akyüz, “Zainal nerede, neden tutuklamıyorlar. Anne, baba, kardeş, oğlan hepsinin içeride olması gerekiyor. Neden Gülistan’ı kaybettiniz, yeter artık sesimiz duyulsun. Gülistan bulunana kadar sesimizi kesmeyeceğiz” diye konuştu.

İZMİR

Dersim’de bir yıldır kayıp olan Munzur Üniversitesi öğrencisi Gülistan Doku için Gülistan Doku için Adalet Komisyonları’nın çağrısıyla Kıbrıs Şehitleri Caddesi üzerindeki Halkbank önünden basın açıklaması gerçekleştirildi.
Basın açıklamasında “Bir yıldır Gülistan’ı nerede arıyorsunuz?” yazılı pankartı açılırken açıklamada sık sık “Gülistan Doku nerede”, “AKP elini kadınlardan çek”, “Gülistan bulunsun Zaynal yargılansın” sloganları atıldı. Basın metnini komisyonlar adına Berfin Gündoğan okudu. Açıklamaya HDP İzmir Milletvekili Serpil Kemalbay da söz aldı.
Kemalbay kadın düşmanı bir iktidarın Dersim gibi küçük ve her an gözetim altında olan bir ilde Gülistan’ın bulunamamasının nedeninin erkek egemen devletin adalet anlayışı olduğunu ifade etti.
Gülistan’ı bulana kadar hesabını sormaya devam edeceklerini kaydeden Serpil “Daha dün Pınar Gültekin cinayeti için Muğla’daydı. Orada da gördük hukuk sistemi ve devletin bütün kurumları tamamen erkek bir anlayışa sahip. Failleri mağdur hale getiren bir iktidar anlayışı var ve iktidar adliyelerde adaleti adeta katlediliyor. Kadın düşmanı kararlar alınıyor. Gülistan Doku için adalet bulamamızın sebebi bu. Hiçbir yerde bu adaleti sağlayacak Gülistan Dokuyu bulacak irade ortaya çıkarılamıyorsa bunun faili saraydadır iktidarın kendisidir” diye konuştu.
Gülistan’ın bulunması için sadece barajın değil Dersim ve çevresinin aranması gerektiğini, Gülistan’ın kaybedilmesinden bir gün önce Gülistan’ı zorla arabasına bindirmeye çalışan Zaynal Abakarov’un yargılanmasını talep eden Berfin, polislerin ve Zaynal’ın polis babasının bu kaçırma girişiminin üstünü kapattığını dile getirdi.
İSTANBUL/AVCILAR
HDP İstanbul İl Kadın Meclisi ve Tevgera Jinên Azad (TJA), Dersim’de bir yıl önce kaybolan Gülistan Doku için Avcılar Deprem Anıtı önünde basın açıklaması gerçekleştirdi.
Açıklamada, “Gülistan Doku Kaybedildi! Bulana kadar aramaya ve hesap sormaya devam edeceğiz” pankartı açılırken, “365 gün oldu Gülistan nerede?”, “Zaynal Abakarov yargılansın” dövizleri taşındı.
Açıklamada ilk olarak söz alan HDP İstanbul İl Kadın Meclisi Sözcüsü Beser Çelik, faillerin korunduğunu kadına yönelik şiddetin devlet eliyle meşrulaştırdığını belirtti. Beser, “Biz kadınlar olarak bütün bu olumsuzluklara, devletin aklama, cezasızlık politikalarına rağmen sokakta olmaya, sözümüzü söylemeye, kadınlarla yan yana olmaya devam edeceğiz” dedi.
Ailesinin bir yıldır Gülistan’ı aradığını belirten HDP İstanbul İl Eşbaşkanı Elif Bulut da  “Bu ülkede kadınlar katlediliyor, kaçırılıyor ve kaybediliyor…Bugün Gülistan Doku’nun akıbetini sormak için buradayız” şeklinde konuştu.
Ardından eylemde HDP Milletvekili Züleyha Gülüm’de söz alarak Gülistan Doku için adalet istedi. Eylemde  saat 18.00’de Kadıköy Süreyya Operası önünde Gülistan Doku İçin Adalet Komisyonu’nun çağrısıyla gerçekleşecek olan açıklamaya da katılım çağrısında bulunuldu.
ANTAKYA

Hatay Kadınlar Birlikte Güçlü’nün çağrısıyla Gülistan Doku’nun kayboluşunun birinci yılında Antakyalı Kadınlar Köprübaşı’nda basın açıklaması gerçekleştirdi.  Açıklamada, “Kadınlar birlikte, birlikte güçlü”, “Yaşasın kadın dayanışması”, “Gülistan Doku nerede” ve “Katledilen kadınlar isyanımızdır” sloganları atıldı.

Açıklamayı okuyan Mutlu Aymaz  Gülistan Doku’nun akıbetini sorarak, Boğaziçi Üniversitesi’ne atanan kayyum rektör Melih Bulu’yu protesto eden feminist kadınların gözaltına alınmasını kınayarak, öğrencilerin direnişini selamladı.

Daha fazla göster

İlgili Makaleler

Başa dön tuşu