EkolojiGüncel

Hozat’ta baraj tepkisi: Tarım ve hayvancılık yok oluyor

Hozat’ın Kalecik köyünde yapılması planlanan baraj projesine bölge halkı tepki gösterdi. Hozat halkı, doğaya büyük tahribatı olacak olan projenin tarım ve hayvancılığa da zarar vereceğini belirterek projeye karşı olduklarını ifade ettiler.

Dersim’in Hozat ilçesinde bulunan Kalecik (Segedik) köyünü sular altında bırakacak Cevizli Dere Barajı Projesi’nin ihalesi, 9 Şubat’ta Devlet Su İşleri (DSİ) Genel Müdürlüğü Barajlar ve HES Dairesi Başkanlığı tarafından yapıldı. 55 firmanın katılım sağladığı proje ihalesinin kimin aldığı ise açıklanmadı. Cevizli Dere, Bozağaç, Ulukale, Doğan, Payamdüzü, Akçapınar, Sarıbalta ve Uzungöl köylerinde toplamda 26 bin 360 dekar tarım arazisinin proje kapsamında sulanması öngörülüyor. Geçimlerini tamamen tarım ve hayvancılıkla sağlayan köylüler endişeli.

Segedik köyü tamamen sular altında bırakacak projenin maliyeti ise 200 milyon TL. Barajın tamamlanmasıyla birlikte Peyik köyünde ait tarım arazileri de sular altında kalacak. Yine sular altında kalacak Segedik köyünde neolitik çağdan kalan geçmişi 17 bin yıla dayanan kaya mezarları bulunuyor. Ayrıca 1600’lü yıllarda yapılan tarihi şapel de sular altında kalacak. Baraj yapımına karşı duran köylüler, projenin iptal edilmesini istiyor.

Geçim kaynağı

22 yıldır Kalecik köyünde yaşayan Nafiye Arslan, gelirlerini hayvancılıkla sağladıklarını belirterek, geçimlerini zorlaştıracak barajın yapılmasını istemediklerini söyledi. “Köyümüz suyun altında kalırsa, bu yaştan sonra nereye gideriz” diyen Arslan, projeye karşı olduklarını vurguladı. Arslan, “Çocuklarım küçüktü, burada büyüdü, burada evlendiler. Köyümüz verimli bir köydür, geçim kaynağımızdır. Niye köyümüz suyun altında kalsın, biz buna karşıyız. Tüm köylü ve insanlarla birlik olup, ellimizden geldiğince bu projenin yapılamasına izin vermeyelim” dedi.

İstanbul’da yaşayan ve her yıl yaz aylarında köye gelene Neriman Varol, köydeki ekolojik yaşama dikkat çekerek, “Burada her şey organik yetişiyor. Meyvesi, sebzesi her şeyiyle güzel” diyerek, projenin iptal edilmesini istedi.

Baraj yapımıyla hayvancılık ve tarımın tamamen yok olacağını belirten Ercan Yaşar, ayrıca topraklarının sular altında kalacağını söyledi. Yaşar, benzer projelerin hiçbir yararının olmadığını belirterek, projelerle insanların yerinden ve yurdundan edindiğini, göçe maruz kaldığını dile getirdi.

Doğa tahribatı

Yapılan projelerle birlikte hayvanların, insanların, doğal yaşam alanlarının daraldığına değinen Umutcan Bozkurt ise şunları söyledi: “Kesinlikle yapılmasını istemiyoruz. Geçimimizi hayvancılıkla sağlıyoruz. Ekolojik denge zarar görüyor. Aşağıda Keban Barajı var, yukarıda Munzur Barajı var, iki baraj arasında kalıyoruz. Zaten bunlar bizi olumsuz etkiliyor. Yağış almıyor memleketimiz, kurak hat safhada, kesinlikle istemiyoruz.”

Ermenilere ait yerleşim yeri de tahrip edilecek

Proje kapsamında bulunan bir bölgede Ermenilere ait eski bir yerleşim yerinin olduğunu aktaran Bozkurt, “Barajın amacı, bu bölgede bulunan altınları çıkarmak, kiliseleri tahrip etmek ve doğayı talan etmek. Bu yüzden kesinlikle karşıyız. Yakın zamanda Munzur Gözelerindeki peyzaj projesi de halkın kitlesel eylemleri ve avukatların destekleriyle iptal edildi. Halktan benzer duyarlılığı bekliyoruz” çağrısında bulundu.(Kaynak: MA)

Daha fazla göster

İlgili Makaleler

Başa dön tuşu