Güncel

İHD Hapishaneler Komisyonu:  ‘Hapishanelerde mahpuslara yönelik hak ihlalleri artıyor’

İHD İstanbul Şubesi düzenlediği basın açıklamasıyla, hapishanelerde tutsaklara yönelik 3 aylık hak ihlalleri raporunu paylaştı. Rapora göre 3 ayda 780’den fazla işkence, tecrit ve hak ihlali başvurusu oldu.

İstanbul: İHD İstanbul Şubesi Hapishaneler Komisyonu, şube binasında düzenlediği basın toplantısıyla, Marmara Bölgesi Hapishaneleri 3 Aylık Hak İhlalleri Raporu’nu kamuoyu ile paylaştı. Açıklamayı okuyan İHD İstanbul Şube Başkanı Gülseren Yoleri, “Hapishane Komisyonu olarak içerdekilerin küçük de olsa sesi olabilmeyi, yaşanan sorunlara duyarlılık yaratabilmeyi, sorunları görünür kılabilmeyi amaçlıyoruz” dedi.

Açıklamayı okuyan İHD İstanbul Şube Başkanı Gülseren Yoleri, hazırlanan raporun ağırlıklı olarak Marmara bölgesinde bulunan hapishanelerden gelen başvurularla ve gönüllü dernek avukatlarının yaptığı hapishane ziyaretleriyle oluşturulduğunu belirtti. Yoleri, Marmara bölgesi dışında derneğe gelen başvuruların da değerlendirildiğini ve tutsaklarla yapılan toplam 89 yazışmada 37 geri dönüş alındığını aktardı.
‘Mahpuslara yönelik fiziki saldırılar artıyor’
Yoleri açıkladığı raporla, geçtiğimiz üç ay boyunca tutsaklara yönelik fiziki saldırıların devam ettiğine dikkat çekti: “Ayakta sayım dayatması, ters kelepçe uygulaması, tekmil ve askeri nizam dayatması, çıplak aramaya zorlanma, sürgün sevk, bazı hapishanelerde mahpusların özel alanlarını da görecek biçimde kameraların konulması,  sohbet ve spor hakkının kullandırılmaması, mektupların engellemesi, eşyaların  ‘amaç dışı kullanım’ olarak disiplin suçu oluşturması ve bunlara el konulması(kalem, mendil, yoğurt kabı, süpürge sapı vs), hücre ve disiplin cezaları, infaz yakma, gazete ve dergilerin verilmemesi, yemeklerin az verilmesi, aşırı doluluk nedeniyle birçok hapishanede mahpusların yerlere yatak koyarak yerde yatmak zorunda bırakılmaları sorunları devam etmektedir” diye konuştu.
Tutsaklara yönelik ırkçı yaklaşımlar devam ediyor
Yoleri, açlık grevi direnişinin kazanılmasının arından yaşanan süreçte, tutsakların tedavi hakkının engellenmeye devam ettiğini de kaydetti. Yoleri, “Açlık grevindeki mahpuslara amaç dışı kullanım gerekçesiyle karbonat verilmemesi, açlık grevleri sonrasında mahpusların tedavi ve beslenme sürecinde neredeyse hastanelere hiç götürülmemesi, ortak kullanım alanlarına çıkarken “terörist” kimliği ve tek sıra halinde yürümenin dayatılması, hastane ve mahkemelere götürülürken ters kelepçe takılmak istenmesi,  havalandırma yasağı, süreli süresiz yayınların verilmemesi, mektup yasakları, açık cezaevinde bulunan mahpusların düşük ücretle çalıştırılmaları sorunları devam etmektedir” diye söyledi.
Yetkili kurumların bu sorunlara karşı herhangi bir müdahalede bulunmadığını ifade eden Yoleri, “Hazırladığımız rapor bu manada, hapishanelerde yaşanan devasa sorunlara ilişkin duyarlılık ve mahpuslarla dayanışma çağrımızdır” dedi.

Daha fazla göster

İlgili Makaleler

Başa dön tuşu