Emek

Kastaş Kauçuk işçilerinin direnişi 32. gününde

H. Merkezi: Çiğli Atatürk Organize Sanayi Bölgesi’nde bulunan Kastaş Kauçuk fabrikasında sendikal faaliyet yürüten iki kadın işçi, 32 gündür fabrika önünde açmış oldukları çadırda direnişlerine devam ediyor. İşçiler direnişlerine ilişkin taleplerini sıraladıkları bir deklarasyon yayınladı.

Fabrikada sayı sistemi, kesintiler gibi sömürüyü yoğunlaştıran uygulamaların yanı sıra, kadın işçilerin kimliklerine yönelik saldırılara ve tacize karşı örgütlenme çalışması yürüttükleri için işten atılan işçiler direnişlerinin 32. Gününde bir deklarasyon yayınlayarak, direnişlerini büyütmek istediklerini duyurdu.

Emek örgütlerinden ve işçi sınıfından destek beklediklerinin altını çizen işçiler, “Kastaş Kauçuk fabrikasında yaşanan baskı, mobbing, aşağılama, hakaret, taciz ve ücret eşitsizliği sorunlarına karşı sendikal örgütlenme çalışmaları yürüttüğümüz için işten atıldık ve 25 Mart cuma gününden itibaren fabrika önünde direnişe geçtik” şeklinde bilgilendirme yaptı.  

 

“Bu toplumda kadın işçiler söz konusu olduğunda sömürü iki türlüdür”

Kadın işçi olmanın zorluklarından bahseden direnişçi işçiler yayınladıkları deklarasyonun devamında şunlara yer verdiler: “Bu toplumda kadın işçiler söz konusu olduğunda sömürü iki türlüdür. Yaşamını sürdürmek için iş gücünü satan kadın işçiler aynı zamanda kültür, din, ahlak kavramları altında ezilmektedirler. Her daim ev işlerinden, çocuğun bakımından sorumlu olan, ucuz iş gücü ve kriz dönemlerinde kapının önüne ilk konulacak olan işçi kadınlar, müdür ve ustaları tarafından da baskıya, hakarete ve tacize maruz kalmaktadırlar. Evde, iş yerinde, sokakta ezilmiş kadın işçiler, çifte sömürü koşulları içinde onursuzlaştırmaya itilmektedirler. Kastaş Kauçuk fabrikası bütün bu sorunların yaşandığı fabrikalardan sadece bir tanesidir. Aynı zamanda kendi fabrikaları önünde direnen Kastaş işçileri bugün Türkiye’de işçi kadınların sorunlarını dile getiren ve mücadele eden direnişçilerdir.

İşçiler talepleri ise şu şekilde sıraladı:

1-Eşit işe eşit ücret istiyoruz.

2-İşimizi geri istiyoruz.

3-Sendikal örgütlenmenin önündeki engeller kaldırılsın.

4-Baskı, mobbing ve taciz uygulamalarına son verilsin.

5-Bağımsız bir heyet tarafından fabrika denetlensin.

6-Baskı politikalarını yöneten formen Mehmet Uygun ve müdür Zeki Özmen‘in işine son verilsin.

Daha fazla göster

İlgili Makaleler

Başa dön tuşu