Kadın

Kağıt üzerindeki yasaların kadına “fayda”sı yok!

 

İstanbul: Mor Çatı Kadın Sığınağı Vakfı, kadına yönelik şiddeti önlemek amacıyla 2012’de çıkan 6284 Sayılı Kanun’un uygulanmasını izleyerek hazırladığı raporu TMMOB’da düzenlediği toplantı açıkladı.

Erkek şiddeti azalmıyor, çünkü en önemli yasa hala kâğıt üzerinde!” başlıklı açıklamada 6284 Sayılı Kanun Uygulamaları İzleme Raporu olarak kadınların yaşadığı sorunlara bir çözüm olmadığı ve en önemlisi hiç birinin uygulanmadığı aktarıldı.

Bakanlıklara sorulan sorular ve verilen cevapla şaşırtıcı cevaplar alan vakıf cevapları paylaştı. Aile mahkemelerinin verdiği tedbirler, uzaklaştırma, yaklaşmama ve iletişim araçları ile rahatsız etmeme gibi basit önlemler olarak sunuluyor. Kadınların kanun hakkında ayrıntılı bilgi verilememesi haklarına erişimi engelliyor. Tedbir isteyen kadınlardan delil istediğine rastlandığı söylendi. Mahkeme kararına uymayan erkekler çoğu kez ceza almıyor.

Şiddetle “Arabulucular” iş başında

Karakollarda görevli polislerin ve sosyal hizmet personellerinin tutumunun kadını bezdirmek ve arabuluculuk yapmak olarak tanımlayan raporda, kadınları suçlayıcı tavır içine girmeleri ve erkek dayanışmasının örneklerini sergiledikleri ifade ediliyor.

Gizlilik kararının çok zor alındığı ve alındığı durumda ise buna Milli Eğitim Bakanlığından Sağlık Bakanlığına kadar birçok bakanlıkta gizlilik kararın yürürlüğe sokulmadığı gibi gizlenen kişinin bilgileri açıklanabiliniyor. Çalışan personelin böyle bir uygulamadan haberleri dahi bulunmuyor. Şiddet gören, gizlenen kadın ancak kimliğini değiştirerek yaşama mücadelesi veriyor. Bu durumda da geçmişi silindiği için iş bulmakta zorlanıyor. Yasalara göre kadınlara verilmesi gereken maddi yardım boş vaatten öteye gidemiyor. Kadın sosyal haklarından yoksun ve kayıt dışı çalışmak zorunda kalıyor.

Şiddet Önleme Merkezleri (ŞÖNİM)’lere başvuran kadınlar sığınak için karakola, hukuki destek için Baro’ya, nakdi yardımlar için mülki amirliğe, iş bulmak için İŞKUR’a yönlendirildiklerini, bu yönlendirilmelerin sistemli yapılmadığı ve saat 17.00’dan sonra kendilerine destek verecek kimseyi bulamadıklarını söyledikleri ifade ediliyor. Mor Çatı Kadın Sığınağı Vakfı’nın bir senelik çalışmasında elde ettiği verilerden oluşturulan rapora göre kadını “koruma”yı sadece kâğıt üzerinde uygulayan devletin yasalara ulaşılması uygulanmasında da engel çıkardığı görülüyor.  

 

 

Daha fazla göster

İlgili Makaleler

Başa dön tuşu