Dünya

Sudan’da sivil itaatsizlik ve grev çağrısı

Sudan’da darbe yaparak iktidarı ele geçiren ve iktidarı sivil yönetime devretmek istemeyen darbe yönetimi süreci uzatıyor.

Geçtiğimiz hafta askerlerin halka saldırması ve 6 kişiyi öldürmesinin ardından müzakereler askıya alınmıştı. Askeri Geçiş Konseyi müzakerelere yeniden başlayacaklarını duyurdu. Halk muhalefetinin çatı oluşumu Özgürlük ve Değişim Bildirgesi Güçleri (ÖDBG) ise halka sivil itaatsizlik ve genel grev çağrısı yaptı.

23 Mayıs’ta Genel Grev

Sudan’da Ömer El- Beşir diktatörlüğüne karşı gelişen halk hareketinin rüzgarını arkasına alarak yönetime bir darbe ile el koyan askeri geçiş konseyi ile sürece ilişkin askerle müzakereler yürüten ÖDBG’den bir yazılı açıklama yaptı. 23 Mayıs Perşembe gününden itibaren ülke genelinde sivil itaatsizlik ve genel grev çağrısı yapıldı.

Açıklamada, başkent Hartum ve ülke genelindeki göstericilerden, halka bildiriler dağıtıp meydan konuşmaları yaparak farkındalık oluşturulması istendi.

Askeri Geçiş Konseyini müzakerelerde ciddiyetsizlikle itham eden ve güven sorunu yaşayan ÖDBG, yönetimin sivillere devri için askere baskı yapılması amacıyla daha önce de zaman zaman sivil isyan, genel grev ve oturma eylemi çağrılarında bulunmuştu.

 

“Müzakerelerin askıya alınması konseyin oyalama taktiği”

Askeri Geçiş Konseyi Başkanı Abdulfettah el Burhan, perşembe günü devlet televizyonunda yaptığı konuşmada, “müzakerelerin tamamlanması için gerekli bir atmosfer hazırlamaya yardımcı olmak, medyadaki gerilimin sonlandırılması, gösteri alanındaki ve ana caddelerdeki barikatların kaldırılması ve demir yolunun açılması için ÖDBG ile müzakereleri 72 saat boyunca askıya almaya karar verdik” ifadelerini kullanmıştı.

ÖDBG ise müzakerelerin askıya alınmasını, yönetimin sivil otoriteye devrinde konseyin oyalama taktiği olarak nitelendirmişti.

Sudan’da Askeri Konsey ile muhalefetin çatı oluşumu ÖDBG, birkaç hafta süren inişli çıkışlı ve zorlu görüşmelerin ardından geçiş sürecindeki devlet başkanlığı, parlamento ve kabinenin yapıları konusunda uzlaşmış, 3 yıllık geçiş sürecinin ardından genel seçimlere gidilmesi kararlaştırılmıştı. Nihai anlaşmanın imzalanmasına saatler kala askerin güç kullanarak meydanı tahliye girişimi sonrası müzakereler durmuştu.

ÖDBG, geçiş sürecinde sivillerin ağırlıkta olduğu bir devlet başkanlığı konseyi, kabine ve parlamento kurulmasını talep ediyor. Askerse azınlıkta olacağı bir teklifi kabul etmeyeceğini açıklamıştı. Askerle geçici otoritenin yapısı ve temsil oranları konusunda henüz nihai anlaşma sağlanamadı.

Öte yandan geçtiğimiz Pazartesi günü karargah çevresindeki caddelerde barikatları kaldırma girişimi sırasında göstericilere açılan ateş sonucu 6 kişi hayatını kaybetmişti. ÖDBG, saldırıdan orduya bağlı Hızlı Destek Kuvvetlerini sorumlu tutarken ordu suçlamaları reddetmişti.(Haber Merkezi)

Daha fazla göster

İlgili Makaleler

Başa dön tuşu