DünyaGüncel

Komünist Önder İbrahim Kaypakkaya’yı anma gecesi düzenlendi

Enternasyonal proleteryanın kızıl mimarı, çeşitli milliyetlerden Türkiye işçi sınıfının Komünist Önderi İbrahim Kaypakkaya’nın Diyarbekir işkencehanelerinde, faşist diktatörlükçe katledilişinin 45. yıldönümünde yoldaşları Kaypakkaya’yı andı.

Ludwinghafen: Almanya’nın Ludwigshafen şehrinde 19 Mayıs 2018 günü örgütlenen “Ser verip sır vermeme” geleneğini yaratan, direnişi ile düşmanı yenilgiye uğratan İbrahim Kaypakkaya için coşkulu ve kitlesel bir anma gecesi gerçekleşti.

Yaşamlarını devrim, demokrasi ve yüce komünizm davasına adamış tüm mihenk taşları ve TKP/ML 1. Genel Sekreteri yiğit komutan Komünist Önder İbrahim Kaypakkaya şahsında 1 dakikalık saygı duruşunun ardından anma gecesi başlatıldı.

Kaypakkaya’nın yoldaşları ve ardıllarının Avrupa’nın birçok şehrinden gece salonunu doldurmasının ardından coşkulu sloganlarla gece 12’ye kadar devam etti. Genç Partizan’ların katılımının yüksek olduğu gecede, gençler sık sık günün ve anın önemine ilişkin sloganlar atarak geceye ses kattı.

Anma programı akışı içinde MKP/Avrupa Komitesi, KKP/Almanya, TİKB Yurt Dışı Örgütlülüğü, DKP Merkez Komitesi, HDK Mannheim gibi devrimci demokrat kurumların dayanışma vurgusu ile gönderdiği mesajlar okundu. Partizan ve TMLGB’nin mesajının okunduğu etkinlikte Türkiye hapishanelerinde tüm tutsak Partizan’lar adına Hiyem Yolcu’nun gönderdiği mesaj da okundu. Yazılı mesajların yanı sıra gönderilen videolardan olan Özgür Gelecek gazetesinin Kaypakkaya gecesi için hazırladığı sinevizyon gösterimi izlendi.

Tarihin farklı kesitleri ile “Kaypakkaya Destanı”

Program ilk olarak Partizan Sanat Topluluğu’nun hazırladığı Kaypakkaya Destanı olarak hazırlanan tiyatro, müzik ve halk oyunları ile karma kültürel bir ziyafetle başladı. Karadeniz ezgilerinden, kadın mücadelesine, Sovyetlerden Uzun Yürüyüşe, 68 Devrimci Hareketinden İbrahim Kaypakkaya’nın yaşamına birçok tarihsel kesitin çeşitli şekillerde sunulduğu gösterim beğeni ve coşkuyla karşılandı.

İCOR-MLPD temsilcisi Monika Gärtner-Engel’in Emperyalist saldırganlığın geldiği durum üzerine yaptığı konuşmasının ardından Ermeni ezgileri ile Collektif Medz Bazar sahne aldı. İnkar edilmiş, katliamlarla susturulmaya çalışılmış, topraklarından sürgün edilmiş, dili ve kültürü yasaklanmış bir halkın çığlıklarını dile getiren Koma Berxwedan’ın ardından kısa bir ara verildi.

Verilen aranın ardından Tuğba Hezer, Ercan Kanar ve Partizan Temsilcisinin katılımı ile bir panel gerçekleşti. Panele teknik nedenlerle katılamayan Salih Müslim’in gönderdiği süreci anlatan sesli mesajı izlenildi.

Katledilişinin 45. yıl dönümünden örgütlenen anma gecesi ve panel vesilesiyle “Kaypakkaya şahsında tüm devrim şehitlerini anıyoruz” diyerek başlayan konuşmacılardan ilki Ercan Kanar idi. Kanar konuşmasında esasen Türkiye’deki son durumu ve özellikle hukuksal süreç üzerinden bir konuşma yaptı.

İkinci konuşmacı Tuğba Hezer’de konuşmasında “24 Haziran seçimlerinin ayrı bir anlamı vardır. Çünkü faşişt diktatörlük varlığını yokluğunu seçimlere bağlamıştır. Bizim için varlık yokluk değildir. Çünkü biz biiyoruz bizim mücadelemiz yüzyıllara dayanan bir mücadeledir” dedi. Konuşmasında esasen 24 Haziran öncesi ve sonrası diye ikiye ayırarak 24 Haziran sonrasının da önemine vurgu yaparak konuşmasını sonlandırdı. Son konuşmacı olan Partizan temsilcisi ise konuşmasına İsrail siyonizminin Filistin halkına yönelik gerçekleştirdiği katliam ve saldırıları kınayarak “Kudüs Filistin, Filistin Kudüs’tur’’ dedi.

İbrahim Kaypakkaya’nın yaşamından bahseden temsilci konuşmasını Partizan’ın seçimlere ilişkin açıkladığı tavrını kitleye anlatarak sonlandırdı. Anma programı panelin ardından TKP/ML-TİKKO Rovaja Komutanlığı’nın gönderdiği videonun izlenmesi ile devam etti. Alkış ve sloganlarla karşılanan videonun ardından “Halkın sanatçısı, halkın savaşçısıdır” ilkesine uygun hareket etmenin yolu, haksızlık, sömürü ve zulme karşı Susmamaktan geçer” diyen Umuda Haykırış sahnesi ile devam etti.

Yetiş Yalnız Umuda Haykırış sahnesinde olmaya devam edecek

Umuda Haykırış daha önce bir çok defa aynı sahnede birlikte oldukları Dersim Aliboğazı’nda kahramanca direnen 12 TİKKO savaşçısından biri olan Yetiş Yalnız’ın posteriyle çıktı.

Yakın zamanda çıkardıkları “Susma“ albümlerinden marş ve türküleri paylaştıkları sahnelerini “Berxwedan Xwes Doze” eşliğinde çekilen halayla sonlandırdı. Umuda Haykırış sahnesinin hemen ardından Türkiye’den Partizan Şehit Tutsak Aileleri’nin geceye gönderdiği sesli mesajın izlenmesi ile devam etti.

Son olarak sanat yaşamı boyunca hep barış ve kardeşlik için türkülerini söyleyen, Karadeniz’in asi ve direngen sesi Erdal Bayrakoğlu sahne aldı. Erdal Bayrakoğlu’nun Karadeniz ezgileri ile çekilen horonların ardından anma programı kapanış konuşması ile sonlandırıldı.

 

Daha fazla göster

İlgili Makaleler

Başa dön tuşu