Kültür&Sanat

Uluslararası Hrant Dink ödülü sahibi Kachindamoto

H. Merkezi: Hrant Dink Vakfı tarafından, Hrant Dink’in doğum günü olan 15 Eylül’de verilen Uluslararası Hrant Dink ödülü 8. kez sahiplerine verildi.

Ödül töreni bu yıl Kurban Bayramı nedeniyle 22 Eylül’de Lütfü Kırdar Kongre Merkezi’nde gerçekleştirildi.

Çok sayıda davetlinin katıldığı ödül töreninde açılış konuşmasını Jüri Komitesi Başkanı Ahmet İnsel yaptı. Ödül törenini oyuncu Ece Dizdar sundu. Gecede Mehmet Erdem, Bajar ve çoğunluğu İstanbul’da yaşayan Suriyelilerden oluşan İstanbul Oryantal Mozaik Korosu sahne aldı.

Uluslararası Hrant Dink Ödülü’nün sahiplerinden bu yıl en dikkat çekici ismi kabile şefi Theresa Kachindamoto oldu.

Kachindamoto Afrika’nın güneydoğusunda bulunan, kıtanın en yoksul ülkelerinden biri olan Malavi’de yıllardır kadın mücadelesinin aktivistliğini yapıyor.

Kız çocuklarının zorla evlendirilmesine karşı çalışıyor, çocukların eğitim hakkını mücadele veriyor.

Pınar Öğünç’e bugün verdiği röportajda, yıllarını kız çocuklarının erkenden evlendirilmesiyle mücadele ederek geçiren Kachindamoto, ölüm tehditleri aldığını ama yılmadığını ifade etti. Tehditlere cevabının, “Öldürün ama işimi bitireyim ondan sonra öldürün”olmuş. Sonuçta yapmak istediklerinin bir kısmının başarmnaın mutluluğunu yaşıyor. Ülkesindeki evlilik yaşını 18’e çıkarmış. Şimdi ki hedefi ise evlilik yaşını 21’e çıkarmak ve yoksul ailelerin kız çocuklarına eğitim bursları vermek. Kachindamoto Malavi tarihinin ilk kadın kabile lideri aynı zamanda.

 2003’te 900 bin kişilik bir kabile içinde yapılan seçimi kazanarak kabile reisi olan Kachindamoto, kabilede kız çocuklarını yarısının “aileye yük oldukları” gerekçesiyle 12 -13 yaşlarında evlendirildiklerini görünce sorunu çözmek için mücadeleye başlıyor. Küçük kızların gönderildiği, cinsellik eğitimi adı altında çocuklara cinsel tacizin yaygın olduğu evlilik kamplarını yasaklanması için 10 yıldan fazla mücadele etmiş.

Erken yaşta evliliklere karşı mücadele için; “Hiç kolay olmadı”

Kachindamoto, 50 kabilenin liderlerini, erken yaşta evliliği teşvik eden geleneklerden vazgeçirdi, erken yaşta yapılmış 850 evliliğin iptal edilmesini sağladı. Ödülünü, geçtiğimiz sene ödülü alan Kaos GL adına Yıldız Tar ve Michèle Marian’dan alan Kachindamoto, törende yaptığı konuşmada çocukların erken yaşta evlendirilmesine karşı verdiği mücadelenin hikâyesini anlatırken, “Bu sorunla mücadele etmek hiç de kolay olmadı. Bu uygulama, pek çok kişi için Malavi’nin en temel gelenek ve göreneklerinin başında geliyor ve toplum tarafından teşvik ediliyordu. Toplumu oluşturan tüm kesimlerin, çocuk evliliklerinin tehlikeleri ve sonuçları konusunda tam olarak bilgilendirilmesi; bu uygulamanın normal olduğu yönündeki, uzun yıllara dayanan genel kanının ortadan kaldırılması gerekiyordu” dedi.

Milletvekillerini, belediye meclisi üyelerini, inanç ve kanaat önderlerini, polisleri, muhtarları, gençlik gruplarını, ilçe eğitim makamlarını ve sayısız aileyi bu sorun konusunda bilgilendirdiğini aktaran Kachindamoto, “Şimdiye kadar başardıklarımızla gurur duyuyorum, ancak daha kat etmemiz gereken uzun bir yol olduğunu da biliyorum” ifadelerini kullandı. Kachindamoto, “Bu yolda benimle birlikte yürüyen herkese minnettarım. Umarım çok daha fazla sayıda insan benimle el ele, omuz omuza verip Malavili kız çocukların hakları için mücadele eder. Tanrı hepinizi korusun” ifadelerini kullandı.

Daha fazla göster

İlgili Makaleler

Başa dön tuşu