Kadın

Kürtaj sessizce yasaklanıyor mu?

 

 

H. Merkezi: Bir süredir İzmir’de tek kürtaj yapan Konak’taki hastanede uygulamanın kaldırıldığı ile ilgili bilgiler geldiği dile getirildi. 

Tepecik Eğitim ve Araştırma Hastanesi Konak Ek Poliklinik Binası adıyla geçen hastanede geçtiğimiz günlerde bilgisayarda uygulamanın kaldırıldığı ortaya çıktı. Ayrıca diğer tüm birimlerde kürtaj uygulamasına son verildiği belirtiliyor. Hastaneye kürtaj için başvuran kadınların talepleri için işlem yapılmadığı ve kadınların geri çevrildiği ortaya çıktı.

Aynı şekilde İstanbul Barosu Kadın Hakları Merkezi’ne kadınlardan şikâyetler geldiği ve durumun araştırıldığı, gelen şikâyetlerle birlikte yapılan araştırma sonucu yasak olduğu iddia ediliyor. 

 Yasaya göre 10 haftaya kadar eş rızası aranmadan kadının kürtaj hakkı varken devlet hastaneleri yasak diyerek talepleri geri çeviriyor.

“Kadınlarda şikayet başvuruları geliyor”

İstanbul Barosu Kadın Hakları Merkezi Genel Sekreteri Avukat Bahar Ünlüer Öztürk’ün, açıklamasına göre son günlerde pek çok kadının “Kürtaj yasaklandı” veya “Eş rızası gerekli” gerekçelerle işlem yapılmadığına dair başvurular yapılmakta.

 Milliyetin yaptığı araştırmada da bazı hastanelerde “Kürtaj yasaklandı”, bazı hastanelerde ise “Bekâr anne adayları dâhil tüm kadınlar için eş rızası istiyoruz” şeklinde cevaplarla işlem yapılmadığı ortaya çıktı.

Yapılan araştırmada İstanbul, Ankara, Bursa, Konya gibi pek çok il hastanesinde iddiayı doğrular nitelikte uygulamalar var.

Mevcut Kürtaj Yasası’nın gebeliğin sona erdirilmesi ile ilgili 5’inci maddesinde, “Gebeliğin onuncu haftası doluncaya kadar annenin sağlığı açısından tıbbi sakınca olmadığı takdirde istek üzerine rahim tahliye edilir...”şeklinde bir ifade geçse de, Ankara Atatürk Devlet Hastanesi ve İstanbul Haseki Eğitim ve Araştırma Hastanesi Hastanesi, “kürtaj yasaklandığı için, işlemin hastaneden kaldırıldığını” ifade ettiği dile getirildi.

Bursa Yenişehir Hastanesi’nin cevabı da “Kadının kendi isteğine göre yapmak yasak. Bebeğin veya annenin doğuma hazır ve uygun olmadığı anlaşırsa, kürtaj işlemi gerçekleştirilir. Yoksa, 10. haftayı geçmemiş olsa bile alınmıyor” şeklinde oldu.

“Eş rızası aranıyor?”

Konya Akşehir Devlet Hastanesi ve Sinop Atatürk Devlet Hastanesi’nden de aynı cevap geldi; “Doktor uygun görürse yapar, kendi isteğiniz ile yaptırtamıyorsunuz”

Eş rızası soran İstanbul’da Kanuni Sultan Süleyman Hastanesi, Kocaeli Gölcük Necati Çelik Devlet Hastanesi “eş rızasının önemli olduğunu” söylediği dile getirildi.

Yasaya göre 10 haftaya kadar tanınan kürtaj hakkının, düzenlemeye ilişkin tartışmaların ardından özellikle devlet hastanelerinde uygulanmadığı belirtildi.

İstanbul Barosu Kadın Hakları Merkezi son dönemde bazı hastanelerin “Kürtaj yasaklandı” veya “Eş rızası gerekli” gibi nedenlerle kürtaj işlemini yapmadıklarına dair baroya başvurular geldiğini söyledi.

Devlet hastanelerinde “kürtajın yasaklanması” ve “Eş rızası olmadan kürtaj yapılamaz” gibi yönetmelikte herhangi bir değişiklik ya da özel bir düzenlemenin olmadığını belirten Avukat Bahar Ünlüer Öztürk, “2012 yılında Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı ve Adalet Bakanlığı’nın ortak hazırladığı Kürtaj Yasası tasarı değişikliği askıda kaldı ve bu yasa kesinleşmiş gibi bazı devlet hastanelerinde kürtaj işlemi kaldırıldı, kaldırmayanların çoğu da eş rızası olmadan bu işlemi yapmıyor, ki her hamile kadın evli olmak zorunda değildir” dedi.

Hatırlanacağı üzere 2012 yılında AKP hükümeti kürtajı yasaklayan  yasayı başbakanın “Her kürtaj bir Uludere’dir” şeklindeki sözleri eşliğinde meclise getirilmek istenmiş ancak binlerce kadının sokağa “benim bedenim benim kararım”sloganlarıyla sokağa çıkmış, yasayı geri çevirmişti.

 

 

 

Daha fazla göster

İlgili Makaleler

Başa dön tuşu