Manşet

Lice’de Medeni Adına Kütüphane Kuruluyor

Diyarbakır’ın Lice ilçesinin Kayacık köyünde 28 Haziran’da karakol yapılmasını protesto eden halka askerler tarafından ateş açılması sonucu Medeni Yıldırım isimli genç yaşamını yitirmiş, 8 yurttaş da yaralanmıştı. Bu olayın üzerine bir grup arkadaşım ile “Kalekol Değil Kütüphane” şiarıyla Lice’de Medeni Yıldırım’ın adının yaşatılacağı bir halk kütüphane oluşturma projesini başlattık.

Bir hafta gibi kısa bir süre içerisinde bütün illerden ve hatta yurtdışından bile yüzlerce destek mesajı aldık. Sosyal medya üzerinden örgütlenen projeye birçok yayın evi destek olacağını belirtti. Keza projenin, mimari ve teknik işlerini de gönüllü inşaat şirketleri, mimar ve mühendisler üstlendi. Lice Belediyesi de kendi üzerine düşeni yaparak kütüphane için gerekli olan araziye tahsis etti. Bir işadamı ise kütüphane için toplanılacak kitapların gönderim masraflarını üstlendi.

Bu süre zarfında arkadaşlarımız Diyarbakır ve Lice’de yerel yönetimlerle Medeni Yıldırım’ın ailesiyle ve çeşitli sivil toplum kuruluşlarıyla temaslarda bulundular. Tüm çevrelerden ve halklardan tam destek alan proje, ilk aşamasını(duyurulma) tamamladı diyebiliriz. Bu çalışma her ne kadar sadece bir kütüphane projesi olarak görülse de aslında bir kütüphaneden çok daha öte, asimilasyon, işgal ve sömürü politikalarına karşı siyasi bir yanıt anlamı da taşımaktadır.

 

Proje neyi hedefliyor?

Proje, Kürdistan coğrafyasında artık insanların karakol/kalekol istemediklerinin apaçık tezahürüdür. Genç ve çocuklarımızı hedef alan ve son dönemde hayli yaygın olan fuhuş, uyuşturucu, bahis ve kapkaç tuzağını bir nebze de olsa engellemeyi, son olarak devletin katlettiği yüzlerce çocuğumuzdan sadece biri olan Medeni Yıldırım’ın adının faşist zihinlere kazınmasını, ve  bir kütüphane ile yaşatılmasını amaçlıyoruz.

Ve son olarak Kürt, Türk, Ermeni, Süryani ve diğer tüm halkların gençleri, kadınları el ele verip komün bir çalışma ile projeyi başarıyla tamamlamayı planlıyoruz.

 

Projeye nasıl katkıda sunabiliriz?

“Kalekol Değil Kütüphane” projesi bizlerin öncülüğünde başlatılmış olsa da artık halka mal olmuş bir projedir. Yani duyarlı her bireyin bu projeyi sahiplenmesini ve içselleştirmesini bekliyor ve umuyoruz. Ayrıca bu proje, hiçbir kurumun organize ettiği bir proje değil. Çeşitli kurum ve kuruluşlar elbette destek vermektedirler. Bu kurumların kendi inisiyatifindedir, bizim açımızdan ise sevindiricidir.

Şu an proje çok hızlı bir şekilde medyada ve insanlar arasında duyuluyor. İnsanlar kolilerce kitap göndermeye başladılar bile. Yeterli sayıda kitap toplandığında ve projenin teknik işleri başarıyla bittiğinde, artık kütüphane binasının inşasına başlayacağız. Farklı merkezlerden Diyarbakır’a gelecek olan arkadaşlarımız Lice’de kendi çadırlarını kurabilecekler. Ayrıca bölge halkı da kapılarını destekçilere açacaktır, bundan kimsenin şüphesi olmamalı.

 

Kitapların dili ve konusu ile ilgili bir kısıtlama var mı?

Elbette hayır, destekçiler istedikleri türde kitap göndererek katkı sunabilmektedir. Destekçiler roman, ansiklopedi, şiir kitapları, bilimsel kitaplar, sözlükler, çocuk kitaplar, çizgi romanlar, sınavlara hazırlık kitapları ve dergiler gönderebilirler. Lakin şunu belirtmekte fayda var, Kürtlerin kendi anadilinde okuyup yazma alışkınlıklarının gelişmesi açısından Kürtçe kitaplara daha bir ihtiyaç vardır. Gayet tabi, diğer konularda olduğu gibi bu konuda da yine son söz destekçinindir. Unutmadan şunu belirtmek isteriz; yayın evlerinin desteği bizler açısından çok önemli ve anlamlıdır. Tüm duyarlı yayınevlerini de bu sorumluluk projesine destek vermeye çağırıyoruz.

 

Kitapların gönderileceği adresler nelerdir?

Kitaplar, Yusuf Yıldırım adına Aras Kargo Diyarbakır/Sur Şubesine alıcı ödemeli gönderilecek. Yani gönderici hiçbir şekilde kargo ücreti ödemeyecektir. Yukarıda bahsettiğim gibi kargo masraflarını da görüşmeler sonucu anlaştığımız sponsor/ destekçilerimiz karşılayacaklardır.

 

Peki proje ile ilgili gelişmeleri nereden takip edebiliriz?

Proje ile ilgili bütün gelişmeleri Facebook ve Twitter üzerinden aşağıda vereceğim adreslerden an an takip edebilme şansına sahipsiniz. Soru ve önerilerinizi ise aşağıdaki e-posta adresinden bizlere ulaştırabilirsiniz.

Şimdiden destek verecek tüm kişi, kurum ve kuruluşlara sonsuz teşekkürlerimizi sunarız.

 

“Kalekol Değil Kütüphane” Projesi inisiyatifi adına Bawer ÇETİN

Daha fazla göster

İlgili Makaleler

Başa dön tuşu