DünyaGüncel

Lübnan’da polis saldırısı, 14 kişi yaralandı

Trablusşam'da ekonomik krizin getirdiği işsizlik ve hayat pahalılığı ile OHAL sürecini protesto eden onlarca yurttaş, bugün de gerçekleştirdikleri yürüyüşün ardından şehrin farklı bölgelerinde yolları trafiğe kapatma eylemi yaptı.

Lübnan’ın kuzeyindeki Trablusşam kentinde koronavirüs bahanesiyle 14 Ocak’ta 10 günlük süreyle hayata geçirilen OHAL’in daha sonra 8 Şubat’a kadar uzatılmasının ardından halk sokağa çıktı. Pandemi bahanesiyle ekonomik krizin bedelinin halka ödetilmesine karşı 21 Ocak’tan beri eylemler düzenleyen halka polisler saldırdı. Lübnan Kızılhaç Örgütü, 14 kişinin yaralandığını aktardı.

Trablusşam’da ekonomik krizin getirdiği işsizlik ve hayat pahalılığı ile OHAL sürecini protesto eden onlarca yurttaş, bugün de gerçekleştirdikleri yürüyüşün ardından şehrin farklı bölgelerinde yolları trafiğe kapatma eylemi yaptı.

Akşam saatlerinde ise şehrin merkezindeki hükümet binası önünde toplanan halka polis saldırdı. 

14 KİŞİ YARALANDI

Lübnan Kızılhaç Örgütü sosyal medya hesabından yaptığı açıklamada, sadece Trablusşam’ın Nur Meydanı’ndaki eylemde 14 kişinin yaralandığı belirtildi. Açıklamada, 10 yaralıya olay yerinde müdahale edildiği, diğer 4 yaralanın ise yakındaki hastanelere nakledildiği kaydedildi.

Beyrut’ta ve Sayda’da da halk sokaktaydı. Polisin bütün engelleme çabalarına ve saldırılarına rağmen krizin faturasını ödemek istemediklerini haykırdılar. Ülke genelinde son bir hafta içerisinde ekonomik krze karşı sokağa çıkanlara yönelik polis saldırıları nedeniyle 100’ün üzerinde kişinin yaralandığı belirtiliyor.

Geçtiğimiz günlerde Maruni Patriği Mar Beşara Butrus er-Rai, 10 Ağustos’ta istifa eden hükümetin yerine yenisini kurma konusunda anlaşamayan siyasilere tepki göstererek, “Allah’tan korkmuyor musunuz?” şeklinde bir açıklama yapmıştı. “Halkın açlık ve yoksulluktan çığlıklar atmasına ve hastalıklardan ölmesine rağmen neden hala hükümeti kuramıyorsunuz? Hastanelerin Kovid-19 hastalarıyla dolmasına, eczanelerde ilaç ve marketlerde gıda ürünleri kalmamasına rağmen neden hala hükümeti kuramıyorsunuz? Ekonomik kriz zirveye çıkmasına rağmen neden hala hükümeti kuramıyorsunuz? İnsanlar bankaların önünde toplanıyor ve onlara vereceğiniz parayı bulamıyor olmanıza rağmen neden hala hükümeti kuramıyorsunuz? Halkın yarısı işsiz ve yoksul olmasına rağmen neden hala hükümeti kuramıyorsunuz? Ülkenin çökme öncesi son çıkışta olmasına rağmen neden hala hükümeti kuramıyorsunuz? Allah’tan, insanlardan, vicdan mahkemesi ve tarihten korkmuyor musunuz?” diyen Patrik Rai ayrıca, Lübnan’da bağımsızlık olsaydı herhangi bir krizin veya halihazırdaki hükümeti kurma krizinin yaşanmayacağını söylemişti.

Kamu borcunun 90 milyar doları aştığı Lübnan, 1975-1990 yıllarındaki iç savaştan bu yana en büyük ekonomik krizlerden birini yaşıyor. İşsizliğin yüzde 35’in, yoksulluğun yüzde 50’nin üzerinde olduğu Lübnan, Ağustos 2020’de Beyrut Limanı’nda meydana gelen büyük patlamayla ekonomik açıdan daha da zor duruma düştü. Ülkede anlaşmazlıklar nedeniyle 10 Ağustos’tan bu yana yeni hükümet kurulamıyor.

Daha fazla göster

İlgili Makaleler

Başa dön tuşu