GüncelManşet

“Kriz yok” ama elektrik kesintisi var: Yüzlerce fabrikada üretim durdu, işçiler evlerine gönderiliyor

H. Merkezi: Kocaeli’nin Gebze ve Dilovası ilçeleri ile Çerkezköy’deki organize sanayi bölgelerinde elektrik kesintisi devam ediyor. Elektrik olmayınca fabrikalarda, çalışanlar evlerine gönderildi.

Gebze ve Dilovası’nda perşembe günü başlayan elektrik kesintileri bugün de sanayi kuruluşlarını etkilemeye devam ediyor. Elektrik kesintisi birçok organize sanayi bölgesinde üretimin durmasına neden oldu. Bu sabah elektrik olmaması nedeniyle fabrikalarda çalışanlar evlerine gönderildi.

Makine İhtisas Organize Sanayi Bölgesi Başkanı Sedat Silahtaroğlu enerji olmamasının çok ciddi üretim kaybına neden olduğunu belirterek, “Elektrik kesintisi perşembe gecesi başladı. Cuma günü OSB’lerimiz tamamen enerjisizdi. Bakanlık ve valilik ile yaptığımız girişimler sonucu Cuma gecesi ve Cumartesi günü kısmen giderildi. Ancak bu sabah elektrik olmadığını gördük. Bölgemizdeki tüm fabrikalar yedek enerji imkanı olmayan fabrikalar, fabrikalar çalışamaz durumda. Dört gözle enerjinin gelmesini bekliyoruz. En pahalı enerji olmayan enerjidir. Enerjisizlik çok ciddi bir üretim kaybına sebep oluyor. Bu üretim kaybının daha sonra önümüze çok büyük mali sorunlar çıkartacağını bekliyoruz” dedi.

 

“Kritik tesisler de var”

Bölgelerinde kritik tesisler bulunduğunu söyleyen Silahtaroğlu konuşmasını şöyle sürdürdü:

Bölgemizde pota ve fırınları bulunan kritik tesisler var. Bunların ihtiyaçlarının giderilmemesi durumunda potalar ve fırınların durması durumunda, önümüzdeki en az 2 ay sürede bunların yenilenmesi ve bakımı için daha büyük paralar harcanacak ve üretim kaybı katlanarak devam edecek. Yetkililerin acilen çözüm getirmesini bekliyoruz. Sadece bizim Makine İhtisas OSB günlük kaybımız aşağı yukarı günde 30 milyon dolar. Bu bölgeyi, üretim kaybını ayakta tutamamanın neticesini memleket olarak sıkıntısını yaşayacağız. Ben kendi fabrikamda işçileri evlerine gönderdim ve birçok firma da aynı durum var. Her tesis kendi çaresini üretme arayışında.

 

“Çerkezköy alarm veriyor

Marmara Bölgesi’ni besleyen Adapazarı’ndaki enerji iletim hatlarındaki arızalar nedeniyle elektriklerin sık sık kesildiği Çerkezköy’de yüzlerce fabrika üretim yapamaz duruma geldi. Çerkezköy 1 ve 2’inci Organize Sanayi Bölgesi’ndeki yüzlerce fabrikada Perşembe gününden itibaren yaşanan elektrik kesintileri nedeniyle üretime ara verildi. Bugün yaşanan kesintiler nedeniyle, bazı fabrikalardaki işçiler evlerine gönderildi.

Çerkezköy Organize Sanayi Bölgesi yönetiminden konuyla ilgili yapılan yazılı açıklamada şöyle denildi: “Marmara Bölgesi’ni besleyen (Adapazarı) enerji iletim hatlarında arızalar halen sürmekte olup, TEİAŞ 20’inci Bölge Müdürlüğü’nden bu arızaların giderilmesine yönelik çalışmaların sürdürüldüğü öğrenilmiştir. Bu kapsamda Marmara Bölgesindeki Organize Sanayi Bölgelerine TEİAŞ tarafından sağlanan enerji temininde sıkıntı yaşanmaktadır. Sanayi işletmelerine elektriklerin verilebilmesi hususunda TEİAŞ yetkilileriyle kurumumuz tarafından sürekli iletişim içinde bulunulmakta olup, gelişmeler sanayicilerimize aktarılacaktır.

 

“Günlük kayıp 20 milyon dolar’dan fazla”

Taşıt Araçları Yan Sanayicileri Derneği (TAYSAD) Gebze ve Kocaeli’deki beşinci gününe giren elektrik kesintisi nedeniyle bölgede yerleşik taşıt tedarik sanayisinde üretimin durma noktasına geldiğini ve 300 milyon euro üzerinde kayıp oluştuğunu söyledi.

BOTAŞ’ın çevrim santrallerine ayırdığı doğalgaz arzını yüzde 90 kısmasıyla başlayan elektrik kesintilerinin otomotiv yan sanayinde 120’ye yakın fabrikanın üretim durdurmasına neden olduğu konuşuluyor. Günlük zararın ise 20 milyon doların üzerinde olduğu tahmin ediliyor.

Enerji Bakanlığı Sakarya’daki elektrik nakil hatlarındaki arıza ve kopma nedeniyle geçen hafta Perşembe ve Cuma günleri İstanbul’a elektrik verilemediğini belirtmişti. İstanbul’a elektrik bu tarihlerden sonra tekrar dağıtılmaya başlandı.

Yapılan yazılı açıklamada TAYSAD Başkanı Alper Kanca, 29 Aralık sabah 04:00 itibariyle sanayinin yaygın olarak yerleşik bulunduğu Gebze’de birçok üreticinin elektrik alamadığını ifade ederek, “İşçilerimiz makinelerin başında bekliyor… İhracat şampiyonu olan otomotiv sektörünün böyle bir durumla karşı karşıya kalması sonucu, sadece Gebze bölgesindeki otomotiv tedarik sanayi firmalarının 300 milyon euronun üzerinde bir kaybı söz konusu ve bu kayıp her geçen saat artmakta” dedi.

Ağırlıklı ihracat için çalışan taşıt üreticilerine parça sağlayan tedarikçilerin ara stoklarının bittiğine dikkat çeken Kanca, “Bizim ürettiğimiz parçalarla çalışan, dünyaya araba ihraç eden Türkiye’nin büyük araç üreticileri var. Bu nedenle Türkiye’nin araç üreten, ihracat şampiyonu büyük firmaları durmak zorunda kalacak” dedi.

Konuya ilişkin Dünya’dan Aysel Yücel’e de değerlendirmelerini paylaşan Taysad Başkanı Alper Kanca, “5 dolarlık parçayı gönderemediğimiz için 20 bin dolarlık araba üretilemiyor” dedi. Kanca, “TOSB Otomotiv Yan Sanayi İhtisas Organize Sanayi Bölgesi’de 80 fabrikada kesintiler nedeniyle üretim durdu.Bu OSB’nin dışında yakın bölgedeki otomotiv yan sanayi fabrikalarını da sayarsak sayı 120’ye çıkıyor. Fabrikalarımızda 10 binlerce işçi çalışıyor” diyerek günlük kaybın 20 milyon doların üzerinde olduğu bilgisini verdi.

Kanca, kesintilerin neden olduğu kayıplar üzerine yaptığı değerlendirmede ise, “Burada Toyota ve Tofaş gibi otomotiv devlerinin tedarikçileri var. Otomotivde ana sanayi maliyetleri düşürmek için bizi stoksuz çalışmaya zorluyor. Sadece bizim organize sanayi bölgemizde iki günlük zarar 40 milyona dolara yaklaştı yaklaştı.bizim organize sanayimizde günlük 10 milyon dolar ihracat var. Günlük on milyon dolar da yurt içinde satış var. Yani günlük kayıp 20 milyon dolar. Diğer yan sanayi firmalarını da eklediğiniz zaman bu rakam çok daha yukarılara çıkıyor” ifadelerine yer verdi.

 

“Spot piyasada fiyatlar hızlı yükseldi”

Son dönemde spot elektrik piyasasında arz talep tarafında yaşanan sorunlar fiyatlarda da hızlı artışa neden olmuştu. Doğalgaz santrallerine kesinti elektrik arzını negatif etkilerken, yaz saati uygulamasının da talebi artırmasıyla Aralık ayında yıllık ortalamanın 4 kat üzerinde fiyatlamalar yaşandı. Yıllık ortalama 139 TL’yken gün içi saat dilimlerinde 1.899 TL’ler görüldü. (DHA)

Daha fazla göster

İlgili Makaleler

Başa dön tuşu