GüncelManşet

“İnşaat işçilerinin çalışma koşulları her ülkede aynı”

İstanbul: Türkiye’den DSG Yapı firmasıyla çalışmak için Suudi Arabistan’a giden yüzden fazla işçi aylardır ücretlerini alamadıkları için Suudi Arabistan’da çeşitli eylemler yapmıştı. Türkiye’de İnşaat İşçileri Sendikası üyesi olan işçiler için, İnşaat-İş, Suudi Arabistan Konsolosluğu önünde eylem yaptı.

Üyelerine sahip çıkan İnşaat-İş, DSG Yapı’yı işçilerin haklarının verilmesi için uyardı. Yapılan eylemin ardından firma, ücretleri ödeyeceğini belirterek ödemelere başladı. İşçilerin ücretlerinin bir kısmı ödenmeye başlarken, birçok işçinin maaşı henüz ödenmediği gibi, bazı işçilerin maaşlarında ise “eylem yaparken zarar verdikleri” gerekçesi ile kesinti yapıldı. İnşaat-İş Sendikası’ndan Mert Bagar  süreç ile ilgili bilgi verdi.

– Sendika olarak Konsolosluk önünde bir eylem gerçekleştirdiniz. Eylemle  ilgili bilgi verebilir misiniz?

– İnşaat işçisiyim ben de, Suudi Arabistan’da arkadaşlarımız mahsur kalmış durumda, giriş çıkışları durdurulmuş, barınma, yemek-içmek gibi birçok sorunla karşı karşıyalar. Ben demir ustası olarak çalışıyorum ve yaşananları daha önce çok defa gördük. Şantiye içindeki yaşamla şantiye dışındaki yaşam çok farklıdır. Bakıldığı zaman üreten biziz, ama tüketemeyen ve emeği sömürülen de biziz. Bu, dünyanın her yerinde böyle.

– Oradaki işçilerin yaşadıkları sürece ilişkin neler söyleyebilirsiniz?

– Buradan oraya giden işçi arkadaşlarımız buraya özlem duyuyorlar. Bu bir tarafa, gittiği yere uyum sağlamaya çalışırken birçok faktör işçiyi etkiliyor, iklimi, bulunduğu iş sahası vb. en fazla etkileyen faktör. Ücretlerinin verilmemesi ile işçiler daha fazla çembere alınmak istenmektedir. Bu kölelik içinde başka bir kölelik düzeninin varlığı demek. Bunu Arabistan’daki arkadaşların durumundan çok rahat görebiliriz. Arkadaşların hakları verilmiyor, hakları için eylem yaptıkları için tutuklanıyorlar, sonrasında vize ve pasaportları ellerinden alınıyor. Bir göçmen işçinin yaşantısı nasıl olur sorusuna verilen cevap Suudi Arabistan’daki işçilerin durumudur. Artık bir şeylerin değişmesi için ürettiğimiz emeği örgütlülüğe çevirmek gerekiyor. Bu şekilde sistemin başına bir balyöz gibi inmemiz gerekiyor.

– Suudi Arabistan’da işçilere yönelik hak gaspları neler?

– Tamamen sermayenin keyfi uygulamaları yaşanıyor. Din adına insanlar sömürülüyor. Suudi Arabistan işçi özgürlüğü ya da hakları konusunda benim gözümde açık bir cezaevidir. 120 arkadaşımız yaklaşık 5-6 aydır orada ve bizler de onlara destek olmak için konsolosluk önünde bir eylem yaptık. Biz haklarımızı diz çökerek değil, kendi onurumuz ve mücadelemizle almak istiyoruz. Çünkü ancak böyle alacağımıza inanıyoruz. 

“Suudi Arabistan’daki işçiler yalnız değildir”

Söyleşimizden sonra DSG Yapı’nın ücretleri vereceğini taahhüt etmesine rağmen  birçok işçiye hakları verilmedi ve işçiler İnşaat-İş’e ulaşmaya devam ediyor.

 Diğer yandan yapılan eylemden sonra sendikaya ulaşan işçiler herhangi bir yetkiliye ulaşamadıklarını ve 200 işçinin aylardır mağdur edildiğini bildirdiler. Bir kısım işçi, Türkiye’de kalan aileleri mağdur olduğundan sadece cep harçlığı alarak ülkeyi terk etmek zorunda kalmış.

Daha fazla göster

İlgili Makaleler

Başa dön tuşu