Güncel

İstanbul Tabip Odası: ”Halk mağdur, aile hekimleri çaresiz”

İTO Aile Hekimleri Komisyonu yayınladığı raporla karantinadaki hastaların 112'ye ulaşılamadığını ayrıca evde tedavi gören ve ASM'lere gidemeyen Covid-19 hastalarının kendilerine 'iğne yapmak' zorunda kaldığını belirtti.

İstanbul Tabip Odası Aile Hekimleri Komisyonu, pandemi sürecini değerlendirdiği toplantıda İstanbul’da vaka artışlarının Kasım ayına göre 3 kattan fazla arttığını ve böylece son üç ayın en yüksek sayılarına ulaşıldığını belirtti.

Açıklanan raporda evde karantinada olan hastaların 112’ye ulaşmakta zorlandığını ve tedavisini evde sürdüren ve Aile Sağlığı Merkezleri’ne gidemeyen hastaların kendilerine iğne yapmak zorunda kaldığını duyurdu.

ASM’ler pandemi yokmuşçasına çalıştırılıyor

Raporda, ASM’lerdeki hekimlerin her gün kayıtlı 80-90 Covid-19 PCR (+) vaka ve temaslı hastaları izlediği ve ASM’lerin pandemi yokmuş gibi çalıştırıldığı belirtilerek şunlar ifade edildi:

Sağlık Bakanlığı, pandemiyle birlikte Mart ayı sonlarında artan vaka ve temaslı sayıları nedeniyle ASM’lerde yapılan ertelenebilen işlemler ve acil olmayan sağlık sorunları için mevcut rutin hizmetleri ve işlemleri durdurmuş, ASM sağlık çalışanları salgına karşı daha rahat hizmet vermeye başlamıştı. Maalesef vaka ve temaslı sayıları ilk döneme göre nerdeyse üç katına çıktığı bu günlerde, sürücü, işe giriş, sporcu, tüfek raporu gibi ertelenebilen işlemler ile diyetisyenlerin yönlendirdiği laboratuvar istekleri gibi acil olmayan kışkırtılmış talebe dayalı ertelenebilecek istekler hiç eksilmeden devam etmektedir. Bu durum, sağlık çalışanlarının bu dönemde yoğunlaşmaları gereken pandemiye karşı etkin mücadelenin zayıflamasına, ertelenemez sağlık hizmetlerinin aksamasına, bulaşın artmasına neden olmaktadır.”

Salgın yönetiminde kopukluk var

Raporda birinci basamak sağlık hizmeti veren birimler arasında yeterli bir organizasyon olmadığını belirtilerek, ASM’ler ile hastaneler arasında bir bağlantı olmadığı ve salgın yönetiminde kopukluk olduğu bilgisi yer aldı.

Raporun devamında Filyasyon ekiplerinin çalışma koşullarının ağırlığı nedeniyle tükenme noktasında olduğu vurgulanarak “Hastaların, pandemi sürecinde ertelenemez sağlık ihtiyaçları için nispeten güvenle geldikleri ASM’lerinde, salgın yönetiminin zaaf ve eksikliklerinden dolayı yeterli düzeyde hizmet verilememektedir” denildi.

Ayrıca mevsimsel grip aşısının yeterli dozda temin edilememesi ve dağıtılamaması nedeniyle hastaların geri çevrildiği ve süresiz aşı ertelemesi yapıldığı belirtildi.

Hastalar iğnelerini kendi yapmak zorunda kalıyor

Evde tedavi gören hastaların iğnelerini kendi yapmak zorunda kaldığı belirtilen raporda şunlar ifade edildi: “Ev ortamında tedavisi süren Covid-19 vakalarına önerilen antikoagülan enjeksiyonu hastalar tarafından yapılamadığı için, ASM’lere gelmek zorunda kaldıkları, bu durumun hem hastanın tedavi sürecini aksattığı hem de bulaş ortamı oluşturduğunu biliyoruz. ASM’lerine gelemeyen ve bu enjeksiyonları kendi başlarına yapmak zorunda kalan hastalara, sosyal medyadaki videolar yardımıyla ve telefon ile uzaktan eğitim vermek zorunda kalınmıştır.”

Sağlık çalışanlarına grip aşısı yapılmıyor

Raporda, pandemi sürecinde şimdiye kadar yaklaşık 170 sağlık çalışanının Covid-19 nedeniyle yaşamını yitirdiği ifade edilerek “Binlerce sağlık çalışanı PCR + hasta olduğu için tedavi olmaktadır. Sağlık çalışanları, ağır ve riskli iş koşullarında sağlık hizmeti vermeye çalışan sağlık çalışanlarına, yapılan tüm çağrılara rağmen mevsimsel grip aşısı yapılmamıştır. Kendi sağlık çalışanını risk grubu içinde kabul edip aşılamasını zamanında yapmayan Sağlık Bakanlığını bir kez daha uyarıyoruz. Aşıları bir an önce, grip salgını çıkmadan ASM’lere dağıtın” denildi.

 

Daha fazla göster

İlgili Makaleler

Başa dön tuşu