Güncel

Palovit Vadisi, doğa kırımı ile karşı karşıya!

H. Merkezi: Çamlıhemşin Palovit Vadisi’nde yapılması planlanan ve inşaatına başlanan eğlence merkezine karşı Fırtına İnisiyatifi üyeleri basın açıklaması düzenledi; İnisiyatif üyeleri, “Doğal yaşam alanlarının korunması hususunda her tür demokratik / hukuki eylem hakkını son sınıra kadar kullanacak, vadilerini tüm sermaye gruplarına karşı geçilmez kılacağız” dediler.

Çamlıhemşin Palovit Vadisi’nde yapımına başlanan macera/eğlence parkına karşı Fırtına İnisiyatifi üyeleri bugün Palovit’de bir basın açıklaması yaptı. Basın açıklamasında, doğal yaşamın yıllardır saldırı altında olduğuna dikkat çekilerek, devletin ve desteklediği sermaye gruplarının, enerji gereksinimi, stratejik yatırım, ekonomik kalkınma söylemleriyle doğal alanları katlettiğine dikkat çekildi.

Hukuki koruma zırhlarının, yağmacı inşaat rejimini engellemekte yetersiz kaldığına ve engelleyebildiği nadir örneklerde bu kez hukukun deforme edildiğine değinilen açıklamada, “Büyük çoğunluğun bugününü de geleceğini de karartacak, ülkeyi kocaman bir çöle, ruhsuz bir şantiyeye dönüştürecek bu sınır tanımaz anlayış, küçük ve ayrıcalıklı grupların bitmek tükenmek bilmeyen kar hırsını topluma; ilerleme, gelişme, iş, ekmek, enerji, kalkınma kavramlarıyla dayatıyor. Milyonlarca yılda oluşmuş ekosistemlerin, bir kaç kişinin kararı, umursamazlığı ve bencilliği yüzünden yok edildiğine tanık oluyoruz. Canımız yanıyor, kahroluyoruz, öfkeleniyoruz!” ifadelerine yer verildi.

Sayısız kötü haberden sonuncusu Palovit Vadisi’nden geldiğini ifade eden İnisiyatif üyeleri, “Fırtına İnisiyatifi, ticari faaliyetin içeriği, yapılaşmanın niteliği ve amacı ne olursa olsun, vahşi, el değmemiş ve bu niteliğiyle kalması yaşam için hayati önem arz eden bölgedeki tüm yapılaşma/inşa girişimlerinin istisnasız karşısındadır” dediler.

Açıklamanın devamında şu ifadeler kullanıldı: “Fırtına İnisiyatifi, vadinin ev sahipliği yaptığı alüvyonal/doğal yaşlı ormanlar ile endemik türde flora ve faunanın varlığını sürdürmesi için, bu benzersiz yaşam alanına asla müdahale edilmemesi gerektiğini, bu varlığın sürmesinin, bölgenin bu haliyle korunmasına bağlı olduğunu hatırlatır.

Fırtına İnisiyatifi, söz konusu girişimin, bugüne değin çevre mücadelesinde duyarlı bir duruşa sahip olduğunu düşündüğümüz yerli bir şirket eliyle gerçekleşmesi sebebiyle şaşkın, üzgün ve öfkelidir.

Fırtına İnisiyatifi, doğa söz konusu olduğunda en yüksek itidali, sağduyuyu sergilemesi gerekenlerin, yapılan ticari faaliyeti “halkla ilişkiler” yüklü söylemlerle meşru göstermeye çalışmasına, en nihayet kar amacı güden bir girişimi, ‘tabii hayata zarar verilmeyecek’ iddiasıyla rasyonalize etme çabalarına aldırmamaktadır. İnisiyatif bu söylemsel inşa ile; “Bir kaç ağaç kesilmiş, ne olmuş yani” yüzsüzlüğü arasında çok uzun bir mesafe olmadığı kanısındadır. İnisiyatif için, el değmemiş bir bölgenin aksi yönde değişmesine yol açması bağlamında, bir Hidroelektrik Santrali ile bir macera parkı arasında fark bulunmamaktadır.

Fırtına İnisiyatifi, bugüne değin olduğu gibi bundan sonra da doğal yaşam alanlarının korunması hususunda her tür demokratik/hukuki eylem hakkını son sınıra kadar kullanacak, vadilerini tüm sermaye gruplarına karşı geçilmez kılacaktır. İnisiyatif, projelerin afilli katolog cümlelerini ve proje sahiplerinin kıravat takıp takmamasını önemli bulmamaktadır.

Fırtına İnisiyatifi söz konusu şirketi; ünlü sloganının gelecekte; “Gittum, gördum, içina siçtum” olarak anımsanmaması için, gerekli ve kendine yakışan duyarlılığı göstermeye, yaptığı bu önemli yanlıştan dönmeye davet eder.

Daha fazla göster

İlgili Makaleler

Başa dön tuşu