Dünya

“Festivali sahiplenmek için Dersim’e akmaya davet ediyoruz”

H. Merkezi: Avrupa’da çalışma yürüten Dersim Federasyonları ve aralarında ATİK’in de bulunduğu demokratik kitle örgütleri, yasaklanan 17. Munzur Doğa ve Kültür Festivali’ne ilişkin durumu kınayan bir açıklama yayımlayarak, “Bu zulmü reddediyor, festivali sahiplenmek için Dersime akmaya davet ediyor ve halklarımızı bu yasakçı zihniyete karşı mücadeleye çağırıyoruz.” dedi.

17. Munzur Doğa ve Kültür Festivali’nin yasaklanmasına ilişkin açıklama yayımlayan Avrupa Demokratik Dersim Birlikleri Federasyonu (ADEF), Alevi Birlikleri Federasyonu (AABF), Demokratik Alevi Federasyonu (FEDA), Avrupa Demokratik Haklar Konfederasyonu (ADHK), Almanya Demokratik Kürt Toplum Merkezi (NAW-DEM), Avrupa Türkiye İşçiler Konfederasyonu (ATİK) ve Avrupa Dersim Dernekler Federasyonu (FDG) festivalin yasaklanmasını kınadı.

Festivalin yasaklandığı gün devlet halkı sokağa çağırdı

Tunceli Valiliğinin yasakçı zihniyetinin kınandığı açıklamada, kayyım geleneğinin yine tekrarlandığı hatırlatıldı.

Valiliğin 15 Temmuz günü Festivali yasaklama kararının verildiği güne dair ifade edilen açıklamaya ilişkin, “Devletin, ülke çapında vatandaşları sokaklara, meydanlara ve köprü geçişlerine çağırdığı günle aynı gündür: Bu çelişki aklı ve ahlakı olan herkesin aklında kalmalıdır. Festivalin yasaklanmasıyla aynı gün devlet, ülkenin her tarafında vatandaşı sokaklara çağırmış, iletişimden haberleşmeye, yiyecekten içeceğe kadar her şeyi hepimizin verdiği vergilerden oluşan bütçeden karşılamıştır. Kendisinin düzenlediği açık alan etkinliklerin de bu kitlelerin güvenliğini alabilen devlet, Dersim halkının 16 yıldır tekrarlanan ve tek bir insanın burnunun kanamadığı, barışçıl ve her tür mali giderini gönüllülük esasına dayanarak demokratik kurumları üzerinden karşıladığı şenliği güvenlik gerekçesiyle yasaklamıştır.” denildi.

“Dersim halkı açısından tek ifadesi yasa dışılığın resmi”

Dünyanın dört bir yanına dağılmış Dersim halkının çevresine, kültürüne, bir araya gelme isteğine karşı devletin kıyım geleneğiyle karşılık verdiği değerlendirilen açıklamada, festivalin yasaklanması OHAL’e dayandırılarak “yasallığa” bulandırılmasının Dersim halkı açısından tek ifadesinin yasa dışılığın resmi olarak görüldüğü belirtildi.

Tunceli Valiliği’nin festivali organize eden kurum ve kuruluşları muhatap almayarak ve yok sayarak  Dersim halkının en temel hakları olan seyahat hakkı, inançlarının yerine getirme hakkı engellendiğine dikkat çekilen açıklamanın devamında şu ifadelere yer verildi:

Dersim halkı 40 yıldır sıkıyönetim ve OHAL cenderesinde nefessiz bırakılmaya yeter derken bunu bile insan olan ve insanı anlayan herkesin anlayacağı sanat tadında bir dil ve üslup olan festivalle yapıyorsa, bundan duyulan korkunun sebebini anlatması gereken de yasak koyanlardır. Köyleri yakılmış, yerinden yurdundan edilmiş  yasak, sürgün ve tehditle dersim dışında yaşamaya zorlanmış on binlerce kardeşi ve doğaseveriyle buluşmayı festivallerle ve  şenliklerle yapan bu halka destek vermeyen bir devletin yurt ziyaretine getirmiş olduğu bu yasağı kabul etmiyor, kınıyoruz ve geri alınmasını bekliyoruz.”

Daha fazla göster

İlgili Makaleler

Başa dön tuşu