GüncelManşet

(Röportaj) “Baskı olmasaydı, greve gitmezdik”

Elazığ: Türkiye’de taşeronlaşma ile birçok sanayi dalında işçi ölümleri ve hak gaspları ortaya çıkmıştı. Taşeronlaşmanın katmerli sömürü olduğu bu düzende 5 taşeron firma ile son 7 yılda 30’dan fazla işçinin yaşamını yitirdiği ETİ Krom (Ferro Krom- Yılkrom)’da maden işçileri ile bir röportaj gerçekleştirmek istedik.

Röportajı 1 aydır grevde olan 504 işçiden Mahmut Orman’a (Grev Sözcüsü) sorduk.

– Direnişe nasıl başladığınızı anlatabilir misiniz?

– Biz iki sene önce bir sözleşme gerçekleştirdik. 20 madde üzerinden hazırladığımız sözleşmedeki hiçbir maddeye uyulmadı. Uyulmadığı için “işçiler niye hakkımızı vermiyorsunuz” diye ayağa kalktı ve daha da oturmadı. Haklarımız verilene kadar da greve devam edeceğiz. Şimdi de diyorlar ki “biz haklarını vermişiz!” Bize zorla imza attırdılar. “Ya bu imzayı atacaksınız, ya da bu işten çıkacaksınız!” diye. Bu olaydan sonra artık insanlar bıktı. İşçiler “bize emeğimizin karşılığı verilmeden imza attırmışlarsa hakkımızı versinler” diye bu davaya başladık.

 

“Zaten baskı olmasaydı, greve gitmezdik”

– Grevde olduğunuz için taşeronlardan veya askeriyeden herhangi bir baskı görüyor musunuz?

– Zaten baskı olmasaydı, kimse greve gitmezdi. Zaten 504 kişinin çıkışını verdiler. Verme sebebi neydi? 15 gün önce Çalışma ve Sosyal Politikalar Bakanlığı’na dilekçe yazdık. Dilekçeyi ayın 6’sında gönderdik; ayın 5’inde ise çıkışımızı verdiler. TC numarası ile imza topladık, haklarımız alınsın diye. Nasıl yaptılarsa 1 gün sonra çıkışımızı verdiler. Bizi işten çıkardılar ki hak iddia etmeyelim diye. Bir de bağlı olduğumuz şirkette 5 tane taşeron firma bulunuyor ve bu taşeronlaşma ile emeğimiz daha da sömürülüyor.

– Taşeronlaşmanın başlamasıyla örgütlenmeniz önündeki engelleri anlatabilir misiniz?

– Eski sözleşmeye uyulmadığından dolayı feshedildi. Bu sözleşme tek taraflı hazırlanıp tek taraflı feshedildi. Ancak yaptığımız bu yeni sözleşme çift taraflı hazırlandı, ancak tek taraflı feshedildi. Tabii o zaman bizler buna razı olduk. Bir de bundan sendikal hiçbir faaliyete de firma izin vermiyor. Ama biz de “madem sendika olmayacak; sendika tarzı örgütlenerek kendi içimizde örgütlenme yaratacağız” dedik. Ve olumlu baktılar. Eğer anlaşabilirsek taşeron firmalarla sorunları direkt ana firmaya bildireceğiz. Ve şu anda diğer maddeler üzerinden bir anlaşmaya varamadık.

 

Eti Krom-Mahmut orman“Sakatlanan işçileri işten çıkarıyorlar”

– Son 7 yılda 30’dan fazla kişi yaşamını yitirdi. Birçok kişi de yaralandı veya sakat kaldı. Bize Ferro Krom’daki iş koşullarınızdan bahsedebilir misiniz?

– 1964’ten 2005’e kadar toplam 7 kişi yaşamını yitirirken, bu taşeron şirketlerin başa gelmesiyle birlikte 8 yılda 30’dan fazla kişi yaşamını yitirdi. Birçok işçi de sakat kaldı. Sakatlanan işçilerin mağduriyetlerini gidermeden de işten çıkardılar.

– Grevinizi devam ettirme noktasında ne düşünüyorsunuz? Ve talepleriniz nedir?

– Grevimiz maaşlarımız bankaya yatırıldığında sonlanacak. Diğer bütün maddelerde anlaşılabilir. Patronların bu sorunu çözme noktasında hiçbir irade ortaya koymaması suçtur. Çünkü belgelerle yapılan vergi kaçakçılığını açık bir şekilde ortaya koyabiliriz.

Bir de şu var; firma kendi aklınca bunlar parasız kalacaklar ve belli süreden sonra sıkıntı çekerler mecbur yanaşırlar diye düşünüyor. Ama biz açlıktan ölsek de çalışmaya gitmiyoruz. Ne zaman ki maddelerde anlaşırız, o zaman işe gideriz. Zaten birçoğumuz “Bu saatten sonra bunların yanında çalışmayız” diyor!

– Taksim Gezi İsyanı’na dair bir şeyler söylemek ister misiniz?

– Direnişçiler olarak kendimizi ifade edemiyoruz ya da sahipsiz kaldığımız için devlet de bir tek zengin kısma çalışıyor. Ve her şeyi zengine yüklersen fakiri ezersen köleliğe geçiyor bu artık. Bu düzende birileri zengin birileri fakir oluyorsa devlet burada köleliğe göz yumuyor. Bundan dolayı devlete şikâyetimiz vardır.

Daha fazla göster

İlgili Makaleler

Başa dön tuşu