Güncel

Adli Tıp, Güngör’ün hastalıklarını teşhis etmesine rağmen “hapishanede kalabilir” raporu verdi

Hapishanelerdeki hasta mahpuslarının durumlarına dikkat çekilen F oturması eylemlerinin 375. Oturumunda insan hakları savunucuları 74 yaşındaki İbrahim Halil Güngör’ün durumunu kamuoyu ile paylaşmak için bir araya geldi.

Galatasaray Meydanı’ndaki eylem yasağı nedeniyle İnsan Hakları Derneği (İHD) İstanbul şubesi önünde polis ablukası altında bir araya gelen yurttaşlar, hapishanelerdeki hasta mahpusların fotoğraflarını da taşıdı.

Basın açıklamasını İHD Hapishaneler Komisyonu adına Hatice Onaran okudu. Tecrite karşı sürdürülen açlık grevi eylemlerinin yeni bir ölüm daha yaşanmadan bitirilmesinin ardından Yaşama Ses Verenler olarak, açlık grevini sonlandıran mahpusların tedavi süreçlerinde de çeşitli hak ihlallerinin yaşandığına tanık olduklarını dile getiren Onaran, açlık grevinden yeni çıkmış mahpusların kelepçeli tedaviye zorlandıklarını, ring araçlarıyla hastaneye sevk edildiklerini, sevk sırasında ise kötü muameleye maruz kaldıklarını kaydetti.

74 yaşındaki İbrahim Halil Güngör’ün cinayet işlediği gerekçesiyle 25 yıl hapis cezası aldığını ve halen Kartal H Tipi Hapishanesi’nde kalmakta olduğunu aktaran Onaran, Güngör’ün tutuklanmadan bir süre önce pankreas ameliyatı olduğunu, bu ameliyatın oldukça ağır geçtiği için tam sağlığına kavuşamadan 2009 yılında Bingöl’de tutuklandığını belirtti.

Adli Tıp hastalıkları tespit etmesine rağmen “hapishanede kalabilir” dedi

2011-2013 yılları arasında tedavi amaçlı Kartal Eğitim Araştırma Hastanesi’ne gidip gelen İbrahim Halil Güngör’ün, ilerleyen yaşına bağlı olarak hastalıkları artmış, ikisi i başarısız olmak üzere üç defa anjiyo olmuştur. Haziran 2013’te ise açık kalp ameliyatı olan İbrahim Halil Güngörlün yüzde 78 engelli raporu bulunmaktadır. Raporunda yer alan hastalıkları şunlardır. Kalp, kronik astım, mide ve bağırsakta iltihaplanmaya bağlı olarak abdominal pelvik ağrı, vücutta kronikleşmiş sinir iltihabı, kulağının birinde tam işitme kaybı, prostat, nöbet şeklinde öksürük ve henüz kesin tanısı konmayan akciğerde kist oluşumu mevcuttur.

İbrahim Halil Güngör, ziyaret ve telefon görüşmesine çıkarken bile yürümekte ve ayakta durmakta zorlanırken, temel ihtiyaçlarını karşılayacak güç ve kuvveti dahi yoktur. Buna karşın en az altı kez başvurduğu Adli Tıp Kurumu (ATK), mahpusun hastalıklarını tespit etmesine rağmen; hastalıkları sürekli ve kroniktir ancak kocama hali olmadığı için hapishanede yaşamını idame ettirebilir, şeklinde rapor düzenlemiştir.

“Ölümlere bir yenisi daha eklenmesin”

Güngör’ün kızı Zöhre Güngör’ün İHD’ye gönderdiği mektupta babasının ciddi rahatsızlıkları olmasına rağmen revire çıkartılarak ağrı kesicilerle tedavi edilmeye çalışıldığını ve durumunun her geçen gün kötüye gittiğini söylediğini aktaran Onaran, Zöhre Güngör’ün hapishanede yaşanan ölümlere bir yenisinin daha eklenmemesi için babasının cezasının ertelenmesini ve hastanede tedavi olmasını talep ettiğini iletti.

İbrahim Halil Güngör’ün hapishane idaresinin keyfi tutumları ile hastaneye sevk edilmediğini dile getiren Onaran, “Hasta mahpusların sesi olarak bizler, İbrahim Halil Güngör’ün serbest bırakılmasını ve tedavilerinin yapılmasını istiyoruz” diyerek açıklamayı sonlandırdı.

“Düzenli tedavi edilme hakkı ihlal ediliyor”

Açıklamanın ardından konuşan Güngör’ün yeğeni Mehmet Ali Güngör, 10 yıldır hapishaneye görüşe gittiğini belirterek “Son süreçte çok ciddi rahatsızlıklar yaşadı. Bundan 2 ay önce Adli Tıp’a başvurduk. Son dönemde sürekli rahatsız, sürekli hasta. Düzenli tedavi edilme hakkı ihlal ediliyor.” şeklinde konuştu.

Konuşmaların ardından “Hasta mahpuslar serbest bırakılsın”, “İnsanlık onuru işkenceyi yenecek” sloganlarıyla eylem sona erdi. (Haber Merkezi)

Daha fazla göster

İlgili Makaleler

Başa dön tuşu