Güncel

Antakya’da depremzedeler için hukuki destek merkezi

Depremzedeler için hazırlanan hukuk rehberi kitapçığını dağıtan Hatay Barosu, adliye önünde kurulacak merkezde halka ücretsiz hukuki destek sunacağını bildirdi.

Maraş merkezli 6 Şubat’ta meydana gelen depremlerin enkaza dönüştürdüğü Antakya’da, depremzedelerin mağduriyetlerinin giderilmesi için hukuki girişimler başladı. Hasar tespit çalışmalarının iki kez yapıldığı kentte, Hatay Barosu ve birçok barodan destek amacıyla gelen avukatların hazırladığı “Depremzedeler için hukuk rehberi” adlı kitapçık halka dağıtılıyor. Hasar tespiti için başvuranlara hukuki destek sunan avukatlar, yarın yeni adliye binası önünde kuracakları konteynırda depremzedelere ücretsiz adli destekte bulunacak.

Kitapçığın içeriği

Avukatlar tarafından dağıtılan Türkiye Barolar Birliği’nin (TBB) kitapçığında, ceza hukuku yönünden ölüm ve yaralanma hakkında bilgiler yer alırken, “Özel hukuk” başlığında, mirasçılık, delil tespiti, maddi ve manevi tazminat davaları, zati belgesinin alınması, açılması gereken menfi tespit, iş kanunu kapsamında olan işçilerin tazminatı, çocuklara özgü düzenleme ve korunma konuları yer alıyor. İdare hukuku yönünden de yapılacak işlem başlıklarının yer aldığı kitapçıkta, vergi hukuku, sağlık hukuku, depremzedelere yıkılan veya zarar gören yapılar sebebiyle konut ve işyeri için sunulan destek bilgileri, kitapçığın son bölümünde ise adli yardımlaşma bölümü yer alıyor.

Defne ilçesine bağlı Sevgi Parkı üzerinde kurdukları stantla Muğla Barosu’ndan avukatlarla birlikte halka kitapçık dağıtan Hatay Barosu avukatlarından Hasan Anıl Oflazoğlu çalışmaları hakkında Mezopotamya Ajansı’ndan Azad Altay ve Müjdat Can’a konuştu.

Oflazoğlu, yaşanan ölümlerin telafi edilemeyeceğini ancak haklarından ötürü depremzedeleri bilinçlendirmek adına bu çalışmayı yürüttüklerini söyledi. Meydana gelen yıkımla ne tür haklara sahip olduğunu, hangi hukuki süreçlerin izlemesi gerektiğinin bilinmesi için bir takım çalışma yürüttüklerini aktaran Oflazoğlu, Hatay Adliyesi önünde hizmet vereceklerinin bilgisini paylaştı.

İtiraz süresi 30 gün

Hasar tespit kararlarına karşı depremzedelerin 30 gün itiraz hakkının olduğunu aktaran Oflazoğlu, “Bunlar askı ilanından itibaren işlemeye başlayacak. Şuan herhangi bir itiraz alınmıyor. Askıya çıkanlar haricinde herhangi bir itiraz süreci başlamadı. İnsanlar oturdukları evlerde meydana gelen hasarın daha farklı olduğunu düşünüyorlarsa, meydana gelen zararın daha az yada daha çok olduğunu düşünüyorsa, itirazlarını askı ilanından 30 gün sonra yapmalılar” diye belirtti.

Sorumlular hakkında bilgilendirme

İtirazların Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı’na veya kaymakamlıklara yapılması gerektiğini vurgulayan Oflazoğlu, şöyle devam etti:

“Yapılan yapılar nedeniyle gerek yeni yapılarda meydana gelen zarar, binanın yıkılması, meydana gelen zararlardan müteahhitlerin sorumluluğu, yapı denetim firmaları, imara açan belediyelerin sorumlulukları ile ilgili bilgilendirme yapıyoruz. Ayrıca meydana gelen zararlarla ilgili yapılacak yargılamalarda harç muafiyeti ile ilgili adli yardım kapsamında ücretsiz olarak yararlanması için baromuz gerekli girişimleri yapmıştır.”

 

Daha fazla göster

İlgili Makaleler

Başa dön tuşu