Güncel

Tayland’da halk demokrasi için sokakta

Tayland’da 5 kişiden fazla insanın bir araya gelmesine yasak konulmasına rağmen sokaklara çıkan binlerce kişi monarşiyi ve orduyu protesto ediyor.

Tayland’da aylardır devam eden eşi benzeri görülmemiş protesto dalgası sürüyor.

Lise ve üniversite öğrencilerinin demokratik reform talebiyle başlayan eylemlere hükümetin cevabı sert olurken, eylemciler monarşik yönetimin kontrol altına alınmasını istiyor.

Ülkede 2014’te gerçekleşen askeri darbeden sonra 2019’da demokrasiye dönmek üzere yapılan tartışmalı genel seçimlerin ardından başlayan protestolarda cuntacı lider Prayut Çan-oça’nın tekrar başbakan seçilmesi seçim yasası ve monarşiyi tartışmaya açtı.

Tayland’da 2020 yılının ilk protesto gösterileri Ocak ayında üniversite kampüslerinde başladı. Ülkenin önde gelen muhalefet partilerinden Future Forward’ın mahkeme tarafından kapatılmasına tepki gösteren öğrenciler sokaklara çıkarak durumu protesto etmişti.

Pandemi nedeniyle eylemler durdu

Tüm dünyayı etkisi altına alan koronavirüs (Covid-19) salgını nedeniyle Tayland’daki protesto gösterileri geçici olarak dururken, son aylarda ülkedeki eylemler tekrar alevlendi.

Tayland, Covid-19 salgınının geniş kesimlere yayılmasını engellerken, pandeminin ekonomiye etkisi oldukça yıkıcı oldu. Salgınla birlikte ülkede genişleyen eşitsizliği gözler önüne serildi.

Tayland halkındaki öfke sosyal medyaya yansırken, Ülkedeki öfkenin hedefi monarşi ydi. Kullanıcılar ‘Neden bir krala ihtiyaç duyuyoruz’ hashtag’iyle yüz binlerce twit attı.

Haziran ayında Kamboçya’da sürgünde bulunan demokrasi yanlısı Wanchalearm Satsaksi’nin kaçırılması ve son bir yılda buna benzer 9 olayın yaşanması hükümet ve orduyu bir kez daha hedef haline getirdi. Yetkililer kaçırma olaylarına dahil olmadıklarını iddia etseler de eylemciler hükümeti ve orduyu sorumlu tutuyor.

Çoğunluğunu gençlerin oluşturduğu eylemcilerin en öncelikli talebi hükümetin baskıları kaldırması ve askeri destekli anayasanın değiştirilmesi. Birçok kişi ülkenin politik tarihini oluşturan askeri darbelerde yorulduğunu söylerken, monarşi rejimi ve ordu arasındaki yakınlığı eleştiriyor.

Tayland’da kraliyet ailesini eleştirmek sıkı kurallarla yasaklanmış durumda. Kralı eleştirenler 15 yıla kadar hapisle cezalandırılırken, eylemcilerin isteklerinden biri de bu yasanın kaldırılması. Ayrıca protesto gösterilerinde kralın harcamalarının azaltılması ön plana çıkan talepler arasında.

Son gelişmeler; Eylemler yayılıyor

Tayland’da protesto gösterilerinin giderek yayılması ve kitleselleşmesi nedeniyle hükümet eylemcileri dağıtmak için polisi kullanırken, 5 kişiden fazla bir araya gelmek yasaklandı.

15 Ekim günü alınan karara rağmen ülkedeki eylemler devam ederken, protestocular hükümetin aldığı acil durum tedbirlerini tanımadıklarını söylediler.

16 Ekimde yasağa rağmen toplanan eylemcilere polis ilk kez tazyikli suyla müdahale ederken dün başkent Bangkok’da protestocular iki önemli ulaşım merkezini ele geçirdi.

Eylemler ülke geneline yayılmış durumda. Başbakan Prayuth’sın sözcüsü yaptığı son açıklamada durum için kaygılandıklarını ve müzakereye hazır olduklarını söyledi.

Kaynak: The Guardian , Reuters

Daha fazla göster

İlgili Makaleler

Başa dön tuşu