Yeni Çıkan Kitaplar

Kitap Tanıtımı | Felsefe Bir Sır Değildir

Kitabın Adı: Felsefe Bir Sır Değildir

Yayınevi: Umut Yayımcılık

Sayfa: 142

Yazar: Devrimci Kitle Eleştirisi Yazı Grubu

“Felsefe Bir Sır Değildir”, Çin’in Çekyang eyaletinin halk komünlerinin birindeki Çincien Üretim Tugayı’nda Mao’nun felsefesinin köylüler tarafından günlük yaşama nasıl uyarlandığını anlatan etkili bir kitap.

Gündelik yaşamdaki çelişkilerden, üretim esnasında yaşanan çelişkilere birçok sorunu, Başkan Mao’nun felsefi eserlerindeki temel kavramlardan yararlanarak çözümleyen işçi ve köylüler, elindeki en güçlü silah olan felsefenin etkisini hissediyor.

ÇKP’ye bağlı Devrimci Kitle Eleştirisi Yazı Grubu tarafından ele alınan bu kitapta, tugaydaki işçilerin yaşadığı hikâyeler ile mücadelenin olduğu her yerde felsefenin olduğu aktarılıyor.

Gündelik yaşamın sadece meta üreterek geçirmeyen bu komünler, yeni bir toplumun inşa edilmesine katkıda bulunduklarını örneklerle aktarıyor. Kendine ek kazanç sağlamak için dikiş yapan bir kadın, kazancı giderek büyüyüp kolektif üretimden kopma eğilimi gösterince, bu çelişkiyi felsefeye başvurarak çözebiliyor.

Üretime katılan kadın ve çocukların iş gücünün düşük olduğu ve üretime daha az katkıda bulundukları görüşüne karşılık,  hasadı toplayan, ayıklayan ve kullanıma hazırlayan kadın ve çocukların da en az erkekler kadar katkıda bulunduklarınıfelsefeye başvurarak ortaya koyuyor.

Eğer bu işleri yapacak kadın ve çocuklar olmasaydı erkek iş gücünün büyük kısmını bu işlere aktarılmak zorunda kalınacağını tespit ederek herkesin yeteneğine göre çalışma yöntemi Mao’nun çelişki yasaları sayesinde belirleniyor.

Devrimden önce sahip olduğu feodal aile ilişkilerini reddeden bu insanlar, Başkan Mao’nun eserlerinden yararlanarak modern bir toplumu adım adım, tartışarak, kavrayarak ve felsefeyi günlük yaşamın bir parçası haline getirip, sır olmaktan çıkararak inşa ediyorlar.

Zorluklar ve çelişkiler karşısında kurtarıcısını beklemeyen bu komünün bireyleri, yaşamın bizzat kendisini felsefe okuluna çevirip devrimden önceki toplumun getirdiği yaşam biçimleri, üretim ilişkileri ve burjuvazinin kalıntılarıyla mücadele ederek, komünler vasıtasıyla sosyalist toplumu örgütlüyorlar.

Çin’i, Çin Devrimi’ni, “Batılı”  kaynakların dışında aktaran nadir kaynaklardan biri olan bu kitap, herkesin anlayabileceği bir şekilde sade, basit bir dille ve somut örneklerle aktararak parti, devlet ve toplum içinde gelişen iki çizgi mücadelesine ışık tutuyor.

Felsefeyi yaşamımızdaki sorunların çözümünde etkin bir şekilde nasıl kullanacağımıza dair zengin örneklerle dolu bir kitap.

Bir Özgür Gelecek Okuru

Daha fazla göster

İlgili Makaleler

Başa dön tuşu