Dünya

Maraş ve Roboski katliamları Londra’da anıldı

Londra: Maraş katliamının 36, Roboski katliamının 3’üncü yıldönümü vesilesiyle İngiltere’nin başkenti Londra’da bir anma etkinliği düzenlendi. Kürt Toplum Merkezi’nde “Maraş’tan Roboski’ye unutmadık, unutturmayacağız” adı altında yapılan anmada, TC’nin kendi karanlık geçmişiyle yüzleşme çağrıları yapıldı.

Britanya Kürt Halk Meclisi, Day-Mer, Dersim-Der, El-Com, Göçmen İşçiler Kültür Derneği (Gik-Der), İngiltere Alevi Kültür Merkezi ve Cemevi, Kırkısraklılar Dayanışma Merkezi, Komkar, Londra -Koçgirililer Derneği,Tilkililer Derneği, Tohum Kültür Merkezi, Yüz Çiçek Açsın Kültür Merkezi, Kaşanlılar Derneği’nin bileşeni olduğu Britanya Demokratik Güçbirliği Platformu tarafından organize edilen anma etkinliğine, Mehmet Şeker, Aziz Tunç, Ahmet Güven’in yanı sıra Roboski’den Ferhat Encü skype aracılığıyla programa katıldı. Maraş katliamının bazı mağdur ve tanıkları da anmada birer konuşma yaparken, Almanya’da yaşayan Hozan Temelli adlı Kürt şair anmada iki tane şiir okudu.

Maraş ve Roboski’de yaşamını yitirenlerin yanında Kobane ve Şengal’de yaşamını yitirenler anısına bir dakikalık saygı duruşu ile başlayan anma Maraş katliamı unutulmaz adlı belgesel gösterimi ile devam etti. Belgesel gösteriminin ardından ilk konuşmayı Maraş katliamının tanıklarından da olan araştırmacı Mehmet Şeker yaptı. Maraş’ın coğrafik ve demografik yapısıyla ilgili genel tekniki bilgiler verdikten sonra Maraş katliamında, resmi rakamlara göre 111 kişinin öldürüldüğünü, 1000’den fazla kişinin yaralandığını, 552 ev ve 289 işyerinin yakıldığını ve katliam sonuncunda binlerce ailenin göç ettirildiğini ifade etti.

Katliam MİT ve MHP tarafından gerçekleştirildi

Katliamın belgesinin Bülent Ecevit’in çekmecesinden çıktığını hatırlatan Şeker, 3 Ocak 1979 tarihli belgenin içeriğinde yer alan bilgileri paylaştı; “Maraş olayı MİT’in müşterek planlamalarıyla çıkarılmıştır. Türkeş Maraş olayını rahatlıkla tertip ettirmiştir. Mit olayın içinde olmasaydı Maraş’tan her türlü istihbaratı aylar evvel alır ve olayın zuhur etmesine meydan vermezdi.

Maraş Katliamı etnik soykırım amaçlı bir devlet operasyonudur

Maraş katliamını konu alan ‘Maraş Kıyımı’ ve ‘Beni Sen Öldür’ adlı kitapların yazarı Aziz Tunç ise Maraş katliamının, etnik arındırma ve soykırım amaçlı bir devlet operasyonu olduğunu ifade etti.

Tunç konuşmasında şunları belirtti: ‘‘Maraş ve Roboski katliamı gibi, yaşanan tüm katliamlar devletin siyasal operasyonlarıdırlar. Siyasal egemen devlet yönetmek durumunda olduğu toplumları yönetmekte acze düştüğü zaman bu katliamları değişik formatlarda gerçekleştirmektedir. Hem Maraş, Hem de Roboski katliamlarının üstü örtüldü. Maraş katliamı bir Kürt katliamıdır, Alevi katliamıdır, solcu katliamıdır şeklinde kategorileştirmeye gerek yok, Devlet ne Kürtlüğümüzü, ne Aleviliğimizi, ne de solculuğumuzu tasnif etmeden koşulları olduğunda bizi öldürebiliyor.’’

Maraş, Roboski katliamları ve 19 Aralık operasyonlarında yaşamlarını yitirenleri anarak başlayan yazar Ahmet Güven, Osmanlı ve Cumhuriyet tarihi boyunca Alevilere yönelik sürdürülen baskı ve zulümlere değindi.

Güven’in konuşmasından sonra Kaşanlı köyleri adına Rüstem Özdemir bir konuşma yaparak, katliamda yaşamını yitirenleri andı. Katliamda annesini kaybeden ve katliam yaşandığında 5 yaşında olan konuşma ve duyma yetisini kaybeden Dilek Boz işaret diliyle duygularını anlattı.

“Yasımız devam ediyor”

Bir süre önce çekilen ‘Gidenlerin Ardından’ adlı belgesel gösteriminin ardından Roboski’den programa skype aracılığıyla katılan Ferhat Encü, Roboski’deki son durumu anlattı.

Acılarının ilk günkü gibi taze olduğuna dikkat çeken Encü şunları belirtti: ‘‘Köyde hiç bir şey eskisi gibi değil. Yasımız halen devam ediyor. Belli olan failler hakkında hiç bir şey yapmamanın yanında bizim yürüttüğümüz adalet mücadelemizde dahi bize sürekli sıkıntı çıkartmaktadırlar.’’

Davanın yasal gidişatını da eleştiren Encü, tüm engelleme ve baskılara rağmen adalet arayışlarının devam edeceğini belirtti.

Haberin Fotoğrafları

[widgetkit id=1011]

 


Daha fazla göster

İlgili Makaleler

Başa dön tuşu