Emek

“Yasayla köylü nüfusu yarı yarıya düşecek”

 

H. Merkezi: Çiftçi-Sen AKP hükümetinin meclise gönderdiği, birçok köyü dağıtacak Büyükşehir Kanunu’nu protesto eden bir basın açıklaması yayımladı.

Açıklamada tasarının tümüyle uluslararası sermayenin çıkarları gözetilerek hazırlandığı ifade edilirken ülke ekonomisinde önemli bir yerde duran tarımın da tasfiyesinin hızlanacağı belirtildi.

 

“Yasayla köylülerin hakları kaybolacak”

Açıklamada “Hükümet, mevcut köylerin yarısını belediyelerin mahallesi yapacak olan; 13 yeni Büyükşehir kurulmasına ilişkin Kanun Tasarısı’nı 8 Ekim 2012 tarihinde TBMM’ye sevk etti. Tasarıya göre, 18 bin 200 köy mahalleye dönüştürülüyor. Türkiye’deki köylerin yüzde 47’si köylülere sorulmadan tasfiye ediliyor. Tasarı yasalaştığında nüfusun % 75’i şehirli olacak. Tasarının gerekçesinde ‘etkin, etkili, vatandaş odaklı, katılımcı, saydam ve olabildiğince yerel bir yönetim anlayışı’na yer verilmiş. Ancak, düzenlemeyle köylülerin bazı hakları kaybolacak. Köyler, belediye sınırları içine alındıktan sonra yasalar gereği bu alanlarda hayvan yetiştiriciliği (işlerini) yapamayacak denildi 

Köyde üreterek aile bütçesine katkı, sofrasına katık yaptığı sütün, yoğurdun, tavuğun ve yumurtanın şehirde tüketicisi olacak olan köylü bu yasa ile beraber giderek daha fazla yoksullaşarak mülksüzleşecek. Her yıl devlet bütçesi ile cari açığın denge organizasyonunda önemli bir yerde duracak olan tarımsal üretimin bu yasa ile tasfiye süreci ile hızlandırılıyor.

 

“Yasayla köylü nüfusu yarı yarıya düşecek”

Elbette tüm bunlarla beraber köylü nüfusunda da azalma yaşanması olası bir durum. Çiftçi Sen açıklamasında bu konuya da şu şekilde değiniyor;

“Yasa ile beraber köylü nüfusu yarıya düşecek. Kırlar ıssızlaşacak. Tarım şirketleşecek. Şirketler tarımsal üretimde kimyasal kullanacağından toprak, yeraltı ve yerüstü suları kirlenecek, kullanılamaz hale gelecek. Mahalleye dönüştürülen köylerin toprak, mera ve yaylakları belediye tasarrufuna geçecek, dolayısıyla toprak, mera ve yaylaklar amaç dışı kullanılabilecek. Amaç dışı kullanılacak alan oranında ekolojik denge bozulacak, tarımsal ürün azalacak, halk gıda sıkıntısı yaşayacak, çiftçiler işsiz kalacak. Köylüler yerlerinden yurtlarından olacak. Mahalleye dönüştürülecek köylerin değerlenecek olan ortak malları; meralar, yaylaklardan yararlananlar köylüler olmayacak. Köylüler, yaşam alanı üzerindeki haklarını kaybedecekler.

Çok uluslu tarım ve gıda şirketleri ile Avrupa Birliği’nin (AB) küresel tarım ve şirketleri çıkarına talebinin; “tarımda köylü nüfusunu yüzde 10’un altına düşürün”  açıklamasına paralel bir tasarruf olan kanunun gerçekleşmesiyle küresel ve yerel büyük tarım ve gıda şirketleri ile rantiyeciler kârlarına kâr katacak.

 

Daha fazla göster

İlgili Makaleler

Başa dön tuşu