Emek

Yer altında cehennem kuyuları, yer üstünde şark sofraları

Yerin yedi kat altında karın tokluğuna ölümün kokusunu hisseden binlerce madencinin devlet için “alın yazısı” olan ölüme yolculuğu Dev-Maden- Sen’in yapığı açıklama ile gözler önüne serildi. 5 Eylül günü bir açıklama yayımlayan sendika maden sektöründe Eylül ayında en az 3 iş cinayetinin yaşandığını belirtti. Ağustos ayında ise bu sektörde en az 6 kişi, meydana gelen 14 “kazada” hayatını kaybetti. Yapılan açıklamada katliamların arttığı vurgulanırken açıklamada şunlara da değiniliyor; “İnsan sağlığının ve yaşam hakkının bir kez daha her şeyden önemli olduğunu, kar hırsına kurban edilmemesi gerektiğini belirtiyor ve bu konuda duyarsızlığını sürdüren, görevini yapmayan ve savsaklayanları kınıyoruz.  Bu vurdumduymazlığa karşı isyan eden madenci aileleri, bir bayramı yine mezarlıklarda ağıtlarla geçirdiler. ‘Ben de bayramlarda gülmek isterim’ diyen, iş cinayetlerinde yakınlarını yitiren ailelerin acılarını bir kez daha paylaşır ve başsağlığı dileriz. Hastanelerde tedavisi süren arkadaşlarımıza ise acil şifalar dileğimizi iletiriz”.

En son Maden Mühendisleri Odası’nın hazırladığı “Başbakanlık Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığı İl Afet ve Acil Durum Müdürlüklerinde Maden Mühendisi İstihdamı” konulu raporda maden kazalarına işaret ettiği üzere ençok maden kazalarının Türkiye’de gerçekleştiğini vurgulamıştı rapora göre 2003-2008 yılları arasında Türkiye’de yaşanan iş kazalarının yüzde 8,8’i; meslek hastalıklarının yüzde 69,3’ü; ölümlü iş kazalarının yüzde 7,84’ü; meslek hastalığı sonucu ölümlerin yüzde 13,63’ü; sürekli iş göremezlik ile sonuçlanan iş kazalarının yüzde 6,7’si; sürekli iş göremezlik ile sonuçlanan meslek hastalıklarının ise yüzde 86’sı madencilik sektöründe meydana geldi.

Yine ILO’nun en son güncelleyerek yayımladığı 2006 yılı verilerine göre; Türkiye’de her yüz bin işçide iş kazası sonucu ölüm oranı tüm sektörler için 20,5, madencilik sektörü için ise 74,2 olarak rapor edildi. Madencilik sektöründe 2006 yılı için yüz bin işçi başına 74,2 işçi hayatını kaybetti. ILO verilerine göre bu oran Polonya için 4,6/15,8; Portekiz için 6/17,1; İtalya için 5/22; Fransa için 3/19,2; İspanya için 4,4/38,4; İngiltere için 0,7/15,4; Kanada için 5,9/31,6.

Raporla birlikte görülüyor ki işçilere ölüm olan iş sahaları üzerinden egemenler için şark sofrası oluşturmuş durumda.Ondandır ki egemenler açısından söz konusu sermaye ise gerisi teferruat. Nasıl olsa bazı şeyler insanların kaderinde varmış. Neyse ki bizim açımızdan karlı olan ise “güzel ölüm” olur olmuş.

 

 

Daha fazla göster

İlgili Makaleler

Başa dön tuşu