DerlediklerimizEmek

ABDULLAH AYSU | Ben sana hayran

Mecalsiz bırakılmış olan üretici örgütü FİSKOBİRLİK fiyat açıkla(ya)madı. Devletin piyasayı regüle etme kurumu olan TMO’da ise tıs yok. Felaketin ardından başka felaket denilebilecek bir ilk yaşanıyor şimdi. Türkiye’de ilk defa bir yabancı firma her kurumdan önce fındık fiyatını açıkladı. Cumhuriyet tarihinde bu bir ilk!

Önceki hafta Ordu’da 24 saatte metrekareye 108 kilogram yağış düştü. Yağış, Ünye, Fatsa, Perşembe, Çaybaşı ve İkizce ilçelerinde sele neden oldu.

Selden bir kişi hayatını kaybetti, 9 kişi yaralandı. Hayatı felç eden sel çiftçiyi de vurdu. Selde, 4 bin 426 çiftçiye ait 43 bin 476 dekar alanda 809 ton fındık zarar gördü.

Ayrıca 328 kovan arı, 5 sığır ve 480 kanatlı hayvan öldü. Bir alabalık tesisinin balıkları da telef oldu. Bu veriler, Valilik tarafindan oluşturulan Zarar Tespit, Hasar Tespit ve Jeolojik Etüt Komisyonunun verileri.

Fındık toplanmaya başlandı, hasadın bitimi yaklaştı. Mecalsiz bırakılmış olan üretici örgütü FİSKOBİRLİK fiyat açıkla(ya)madı. Devletin piyasayı regüle etme kurumu olan TMO’da ise tıs yok. Felaketin ardından başka felaket denilebilecek bir ilk yaşanıyor şimdi. Türkiye’de ilk defa bir yabancı firma her kurumdan önce fındık fiyatını açıkladı. Cumhuriyet tarihinde bu bir ilk!

Üretimde dünya birincisi olduğumuz fındıkta elde kala kala lime lime dökülen bir Türkiye var yalnızca. Dünya devi fındık şirketi meydanı boş bulmuş değneksiz geziyor. Değneksiz, çünkü FİSKOBİRLİK ve TMO’nun eli kolu bağlanmış durumda.

Aslında bu yıl havalar sıcak gittiği için fındıkta rekolte düşük. Bu yüzden çiftçinin fiyat belentisi yüksekti. Fiyatın belirlenmesi değneksiz gezen dünya fındık devine kaldı, o da, başlangıçta fındığın kilosunu 10-11 TL olarak belirledi. Şimdilerde 13 TL seviyesinde.

Dolar yükseldi. İzliyoruz. Tarımda kullanılan üretim girdilerinin tamamı dışarıdan dövizle alınıyor. Bunu gözeten bir fiyat beklentisi içinde olan fındıkçının yanında olması gereken Ankara ve FİSKOBİRLİK sırra kadem basmış. Araki bulasın. Hükümete sorarsan, “en iyi ve başarılı olduğumuz konu tarım” der. Garip, ama gerçek!

Kurbanlıklar

Ziraat Muhendisleri Odası’nın verilerine göre 2017 yılında 1 milyar 159 milyon dolarlık sığır ithal etmişiz. 2018 yılında ise sığır ithalatına şu ana kadar 677 milyon dolar ödemişiz. Türkiye olarak 26 ülkeden sığır almış, döviz vermişiz. Kurbanlıklarımızı da ithalat yoluyla karşılamışız. Kurbanlık, yani hayvancılıkda durum bu.

Fındıklarımız ve fındıkçılar yabancı şirkete kurban, dolarlarımız 26 ülkeye kurban, çiftçilerimiz şirketlere kurban edilmişken ben sana niye hayran şimdi.

Yeni Yaşam Gazetesi

Daha fazla göster

İlgili Makaleler

Başa dön tuşu