Gençlik

Hacettepe Üniversitesi’nde panel

Yaşayan Diller, Kültürler ve Sanat Topluluğu’nun düzenlemiş olduğu 1. Hacettepe Bilim, Kültür, Sanat Festivali; Özgür Gelecek, Atılım ve Özgür Gündem gazetesinin konuşmacı olduğu “Basın özgürlüğü, Gençlik ve Medya” paneliyle başladı.

Üniversitenin K salonunda gerçekleştirilen panel, festivalin düzenleme amacına ilişkin yapılan açılış konuşmasının ve festival programı ile ilgili duyuruların ardından konuşmacıların sunumlarıyla devam etti.

Hacettepe Üniversitesi’nde böylesi panellerin yapılıyor oluşunun önemine dikkat çekilen açılış konuşmasında; festivalin, üniversitelerde gerçekleştirilen şenliklere, festivallere alternatif olma amacı taşıdığına değinildi.

Özgür Gelecek gazetesi temsilcisi, konuşmasına egemenlerin basına verdiği öneme değinerek başladı. Wan depremi, Roboski katliamı ve yeni zamlar özgülünde devletin medyayı nasıl etkili bir silaha dönüştürdüğü üzerinde duran Özgür Gelecek; devrimci, ilerici, yurtsever basının sesinin kısılması yönlü saldırılardan örnekler verdi.

Umut Yayımcılık İstanbul Kartal İrtibat Bürosu’nun kapısı önüne boş bir zarf içerisine konan merminin bir “rahatsızlığın” sonucu olduğu ifade edildi ve bu saldırılar silsilesi içerisinde yurtsever basının uğradığı saldırılara değinildi.

Özgür Gündem Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Hüseyin Aykol ise konuşmasında devrimci, yurtsever basının sahiplenilmesinin önemi üzerinde durarak sistemin başta askerlik ve aile kurumlarından yola çıktığına ve kendini yeniden ve yeniden ürettiğine dikkat çekti.

Atılım gazetesi temsilcisi ise konuşmasına isimleri “faili meçhuller” listesinde olan gazetecileri anarak başladı. Basının iktidarla olan ilişkisine değinen Atılım, devletin devrimci, ileri, yurtsever basına uyguladığı saldırılara dikkat çekti. Devrimci yayınların dağıtımında yaşanan sorunlara değinerek devletin bu noktada uyguladığı yöntemler üzerinde durdu.

Panel sosyal medyanın önemi ve özgür basının güçlendirilmesi üzerine yürütülen tartışmaların ardından sona erdi.

Festivalin bugünkü programı direnişteki Togo işçilerine yapılacak destek ziyaretiyle sonlandırılacak.

Festival boyunca çeşitli paneller ve sokak etkilikleri gerçekleştirilecek.

11 Mayıs Cuma günü konserle sonlandırılacak olan festivalin gelenekselleştirilmek istendiği belirtildi.

 

Hacettepe YDG

Daha fazla göster

İlgili Makaleler

Başa dön tuşu