GüncelManşet

HDK 4. Olağan Genel Kurulu gerçekleştirildi

 

Ankara: Halkların Demokratik Kongresi’nin Olağan 4. Genel Kurulu bugün İnşaat Mühendisleri Odası’nda gerçekleştirildi. Genel Kurul’da Cumhurbaşkanlığı tartışmalarına dair farklı önerilerle birlikte Selahattin Demirtaş ismi öne çıktı. Ayrıca HDK-HDP ilişkilenişine dair de tartışmalar yaşandı.

Genel Kurul devrim şehitleri şahsında gerçekleştirilen saygı duruşuyla başladı. Divan’ın yaptığı açılış konuşmasında yerel seçim sürecine değinilerek “Türkiye solu ilk kez bu kadar geniş bir şekilde BDP ile seçimlere katıldı” denildi.

Divan’ın ardından sırasıyla HDP eş başkanları Sebahat Tuncel ve Ertuğrul Kürkçü söz aldı. Tuncel geçtiğimiz dönemde Öcalan’ın başlattığı sürecin Kürdistan’dan ve Gezi İsyanı’nın da Türkiye’den gelen iki önemli nokta olduğunu belirtti. “Ayrılıkları değil ortaklıkları ön plana çıkartacağız dedik ve 2014’e geldik” diyen Tuncel, Gezi’nin örgütlediğimiz takdirde zeminin olduğunu gösterdiğini söyledi.

 

“Kriz anında kim örgütlüyse o kazanır”

Rojava’da yaşanan gelişmelerin kriz anında kim örgütlüyse onun kazandığını gösterdiğini vurgulayan Tuncel Türkiye’de de ciddi bir kriz yaşandığını ve yine örgütlü olanın sürecin önderliğini yapacağını belirtti. Tuncel “önümüzdeki dönem HDK’nin dönemi olacak” ve “2015’te iktidar ortağıyız” diyerek konuşmasını sonlandırdı.

Tuncel’in ardından Ertuğrul Kürkçü söz aldı. Kürkçü HDK’nin çok önemli bir siyasi proje olduğu ve bunun HDK içerisinde henüz iyi bir şekilde tadılmamış olduğunu belirtti. HDK’nin Kürt Özgürlük Hareketi’nin deneyimlerinden çıkarılmış ilk ders olduğunu söyleyen Kürkçü HDK-HDP ilişkilenişine dair düşüncelerini belirterek konuşmasını sonlandırdı.

Eş Başkanların ardından gündem maddeleri açıklandı. Genel Kurul’daki gündemler şunlardı; Siyasi durum ve Cumhurbaşkanlığı,  faaliyet raporları, örgütlenme sorunları, program ve tüzük değişiklikleri, kararlar

 

1.jpg

Genel Kurul’da Cumhurbaşkanlığı tartışmaları

İlk gündem maddesi olarak Cumhurbaşkanlığı meselesi tartışıldı. Cumhurbaşkanlığı komisyonundan Ayhan Bilgen’in yaptığı sunumda seçimlerin sistem krizinin teşhiri açısından fırsat olmayı sürdürdüğünü belirterek sadece 3 aday olacağından seçimlerin görünür olmak için önemli bir süreç olduğunu söyledi. Bilgen Salı günü komisyonun çağrısıyla diğer kurumların ve eş başkanların da katıldığı bir toplantı gerçekleştirilerek meselenin daha da netleştirileceğini duyurdu.

Sunumun ardından çeşitli kesimlerden söz alınarak fikirler belirtildi. Tartışmalarda Selahattin Demirtaş’ın aday olması üzerinden çok sayıda görüş bildirildi. Ancak adayın kadın olması, alevi olması, muhafazakar kesimleri de kapsaması, batıdaki hedef kitleye de ulaşması, HDK’ye yakın olması, Kürt haklarının savunucu olması gibi öneriler de geldi. Ayrıca Eşber Yağmurdereli, Rakel Dink, Mehmet Bekaroğlu, İhsan Eliaçık gibi isimler önerildi.

SYKP Eş Genel Başkanı yaptığı konuşmada belirlenecek Cumhurbaşkanı adayının Soma, Lice, Gezi Parkı ve 2 Temmuz’da Sivas’ta olmak üzere dört noktada açıklamalar yapılarak duyurulmasını önerdi.

 

İkinci tura dair farklı bir öneri

Ermeni öz örgütlülüğü olan Nor Zartonk adına yapılan konuşmada ise seçim sürecinde HDK’nin geri plana düşürüldüğünü, oysa HDK’nin güçlenmesinin partiyi de güçlendireceğini söyleyerek HDK’nin önemsenmesi gerektiğini belirtti.

Kadın, Alevi ve sermayeye karşı emekten yana olan bir adayı öneren Nor Zartonk ikinci tura dair de farklı bir öneri yaptı. Öneriye göre seçimlerde ikinci tura kalınamaması durumunda bir çeşit sivil itaatsizlik eylemi yapılarak ve düzen partilerine geçit vermemek için belirlenen adayın pusulası sandıklara atılacak.

 

HDP-HDP ilişkisine dair tartışmalar öne çıktı

Cumhurbaşkanlığı tartışmalarının ardından Kadın, Gençlik, Emek, Halklar ve İnançlar, İnsan Hakları ve Adalet komisyonları adına faaliyet raporları sunuldu ve üzerine tartışmalar yürütüldü. Ayrıca Soma katliamına dair hazırlanan rapor sunuldu.

Faaliyet raporlarının sunulması ve tartışmaların ardından Örgütlenme Sorunları’na dair gündeme geçildi. Faaliyet raporları gündemi ile Örgütlenme Sorunları gündemi benzer tartışmaların adresi oldu. En fazla ifade edilen husus ise HDK-HDP ilişkilenişinin nasıl olması gerektiğine dair konu oldu. HDK’nin meclis tipi örgütlenmeyi sağlayamamış olması ve buna rağmen HDP’nin bu sağlanmadan ön plana çıkartılıyor olması eleştirilerek, HDK’nin kapsayıcılığı ve farkının korunması, geliştirilmesi gerektiği belirtildi. Konuyla ilgili HDK Genel Meclisi’ne yetki verilmesine dair bir öneri yapıldı.

Ayrıca Gençlik Meclisi üyeleri tarafından da HDK-HDP eleştirilerek, meclisin önemsenmesi ve mali bütçenin sağlanması gerektiği belirtildi.

 

Daha fazla göster

İlgili Makaleler

Başa dön tuşu