Güncel

TDİ’den tutsaklarla dayanışma eylemi, ”Kitaplarımız tutsaklara”

TDİ, siyasi tutsakların hapishanede yaşadığı tüm hak ihlalleri ve özelde yayın alma hakkının engellenmesine yönelik basın açıklaması gerçekleştirdi.

İstanbul: Tutsaklarla Dayanışma İnisiyatifi (TDİ) siyasi tutsakların hapishanede yaşadığı tüm hak ihlalleri ve özelde yayın alma hakkının engellenmesine yönelik basın açıklaması gerçekleştirdi. Galatasaray Meydanı’nda Cumartesi Anneleri eyleminin ardından gerçekleştirilen açıklamaya, Cumartesi Anneleri ve TDİ bileşenleri de katıldı. Açıklamada “Kitaplarımız Tutsaklara” yazılı pankart açılarak “Tecrit öldürür dayanışma yaşatır” ve “Tutsaklara kitap yasağına son” sloganları atıldı.

“Baskıları karşısında dayanışma ile duracağız”

İlk olarak söz alan TDİ aktivisti Abdulmelik Yalçın, 15 Temmuz’un ardından ilan edilen OHAL ile birlikte çıkartılan KHK’ler ile tutsakların teslim alınmaya çalışıldığını belirtti. Yalçın, siyasi tutsakların hapishanede yaşadığı, görüş yasakları, yayın yasakları özelinde tüm hak gasplarına değindi. Yalçın, siyasi tutsakların dayanışmalarını beklediklerini ifade ederek, bu baskıların karşısında dayanışmayla duracaklarını söyledi.

Mektup ve kitaplarla tutsakların hücrelerine konuk oluyorlar

Yalçın’ın ardından TDİ adına basın açıklamasını okuyan Ecem Taşdelen, TDİ olarak hapishanelerde uygulanan kitap yasaklarına karşı “Devrimci tutsaklara bir kitap da sen gönder!” şiarıyla deldikleirni belirterek, gönderecekleri mektup ve kitaplarla tutsakların hücrelerine konuk olduklarını söyledi.

Taşdelen, “OHAL ile birlikte artan keyfi yaptırım ve uygulamaların bir ayağını da kitap yasakları oluşturmaktadır. Hapishaneden hapishaneye farklılık gösteren bu uygulamayla neredeyse hücrelerde bulunan kimi tutsakların tüm kitapları ellerinden alınmış, kimilerine ise 7 ila 15 adedi geçmeyecek şekilde keyfiyete dayalı bir düzenlemeyle kitap hakları kısıtlanarak sınırlandırılmıştır” dedi.

Umudu birlikte büyütüyoruz

Hapishanelerdeki keyfi uygulama ve yasakların sadece yasal yollarla kaldırılamayacağının bilincinde olduklarını dile getiren Taşdelen, “Yılları bulan çetin ve dişe dişe mücadelelerle elde edilen kazanımlarımızı yine mücadeleyle koruyacağız. Fakat hukuki açıdan da somutlanmış hak ihlallerine karşı bu kazanımlarımızı da koruyacağız” dedi.

Tutsakların gönderilecek kitaplara ihtiyaçları olduğunu vurgulayan Taşdelen, gönderilecek her bir kitap ve mektupla hem yasakları aşacaklarını hem hücrelerine misafir olacaklarını, hem de kolektif geleceği örgütleyip umudu birlikte büyüteceklerini dile getirdi.

İktidar düşünen, konuşan herkes potansiyel suçlu olarak görüyor

HDP Batman Milletvekili Mehmet Ali Arslan ise, “Kitap dolusu selam gönderiyorum. Başkalarıyla görüşme hakkı engellenen tüm tutsakları selamlıyorum” diyerek konuşmasına başladı. Kitap yasaklamanın kitapsızların işi olduğunu belirten Arslan, bu alanda bu açıklamayı yapmaktan utanç duyduğunu söyledi.

Bu ülkede kendini ifade etmenin yasak olduğunu söyleyen Arslan, “704 tane süt emen çocuk cezaevlerinde anneleriyle birlikte tutsak. 9 binin üzerinde kadın tutsak cezaevlerinde. Bunların tamamı fikirlerinden dolayı suçlu gösterilmeye çalışılan insanlar” diye konuştu. Anayasaya ve uluslararası hukuka aykırı davranıldığına da dikkat çeken Arslan, ayrıca iktidarı  176 yeni cezaevinin kurulmasını “müjde” olarak verdiğini söyledi. İktidarın, düşünen, konuşan, iyi bir şeyler yapmya çalışan herkesi potansiyel suçlu olarak gördüğünü kaydeden Arslan, “Biz onurumuzu, şerefimizi yitirmemek için şeytan olmamak için hakkımızı aramaya, mücadele etmeye devam edeceğiz” diye konuştu.

Açıklamanın ardından Galatasaray Postanesi’ne geçilerek, tutsaklara kitap ve mektup gönderildi.

Daha fazla göster

İlgili Makaleler

Başa dön tuşu